Hoe haal ik de negativiteit uit mijn kind?

Concreet zijn
Ik krijg van veel ouders deze vraag op mijn bord. De vraag is echter te algemeen gesteld. Concreet zijn in de opvoeding is een must. We hebben niet geleerd concreet te zijn. We zijn vaag. ‘Ik wil gelukkig zijn’. Een dergelijke zin zet niet tot actie aan. Wat moet je doen? Geen idee. Een ouder dient zichzelf dus te leren concreet te worden. Hoe?

Concreet op het niveau van het gezin
Ik heb met Jan op een avond samen geformuleerd van wat voor gezin wij de ouders willen zijn. Trek er een avond voor uit, ga zitten, praat en wordt concreet. Ik werk summier een voorbeeld uit.
‘Wij willen een liefdevol gezin zijn waar de gezinsleden gelukkig zijn’. Mooi. Die staat. Nu ontrafelen. Wat is liefdevol? Wat is gelukkig? Dit moet zo geformuleerd worden dat je het in de praktijk concreet kunt gaan nastreven en dat je kunt toetsen of je slaagt.
Liefdevol. Ik noem ons gezin liefdevol als de gezinsleden:
. warm oogcontact maken
. elkaar aanraken
. naar de ander luisteren als ze worden aangesproken
. verzoeken op een vriendelijke manier worden geuit
. etc.

Er is natuurlijk veel meer maar ik geef maar een eenvoudig voorbeeld als voorzet.

Commitment
De volgende stap is te kijken of er innerlijk ook echt een commitment is in jullie beiden. Woorden zijn snel gesproken en geschreven maar wordt het van binnen ook echt gedragen of komt het uit de mind?

Actie
Uit de hele lijst met concrete ‘willens’ neem je er één of twee die je gaat toepassen. Dus dat wat je als ouder zelf krachtig gaat doen. Of waar je krachtig in wilt worden. Die ga je per direct doen.

Afspraken
Hoe ga je om met de momenten dat een van de ouders zelf negatief wordt? Maak daar afspraken over.
Hier thuis hebben we het commitment dat in de huiskamer geen enkele vorm van negativiteit uitgeleefd mag worden. Ook niet door de ouders. De huiskamer is de plek in huis waar heel bewust de liefde wordt nagestreefd. Als je die ruimte betreedt dan kom je om bij te dragen aan de goede sfeer. Kom je met negativiteit naar binnen dan is de afspraak dat je daar of wat aan doet (en als dat niet lukt hulp inschakelt) of elders in het pand negatief gaat zitten zijn. Negativiteit in de huiskamer wordt niet getolereerd. Van niemand.

Dus als ik of Jan met stemverheffing de sfeer om zeep helpen, stapt de ander in en brengt in herinnering dat de geëmotioneerde partner af moet koelen of naar boven moet gaan. In het begin leidde dat dan meteen tot een aanval van de aangesprokene richting de spreker. Als dat gebeurt, moet je daar door heen.

Commitment met de kinderen
Afhankelijk van de  leeftijd van de kinderen moet er een gesprek volgen met de kinderen waarbij de ouders de verandering uitleggen. Uitleggen hoe dingen werken in de wereld en in het gezin is belangrijk. Je begint met te vertellen wat je als ouders voor gezin wilt, waar je ziet dat het niet goed loopt en dat jullie een commitment hebben dit te veranderen. Je neemt de volledige verantwoordelijkheid daarvoor samen op.  Als ouders zijnde sla je de paal in de grond. Daarover is geen discussie mogelijk.

Het gesprek met de kinderen heeft tot doel van de kinderen eveneens een ‘ja’ te krijgen.
Toen wij dit gesprek voerden steeg de energie meteen. Iedereen had hier zin in. ‘We zullen gaan vallen en struikelen maar dat hoort erbij. Daar gaat het niet om. Waar het om gaat is dat we dat gezin zijn waar we allemaal naar verlangen.’

Maak de kinderen medeverantwoordelijk
Ouders kunnen een liefdevol gezin niet in hun eentje maken. Kinderen moeten willen bijdragen. Het werkte bij ons goed dat te verwoorden. We maakten klip en klaar helder dat wij de kapiteins op het schip waren die de koers uitzetten. De grootste verantwoordelijkheid ligt bij ons. Maar de kinderen dragen bij. Zij kregen de keuze voorgelegd: ‘Wil je in een gelukkig of ongelukkig gezin leven?’ Het antwoord was eenvoudig. Dus moeten ze bijdragen. En dat wilden ze maar wat graag. Door dit zo helder te maken, ondersteunden we hen in hen het besef dat ze een plek hebben en er op die plek heel erg toe doen. Ieder kind is belangrijk. Dat te weten, verbindt.

Respons
We waarderen het enorm als we feedback krijgen op wat we schrijven dus heb je een reactie, laat die dan achter. Samen leren is nog leuker. Hoor graag van je.

Eugenie

Advertenties

One thought on “Hoe haal ik de negativiteit uit mijn kind?

  1. Kijk daar kunnen we wat mee. Maar het klinkt zo simpel aan de oppervlakte. In de praktijk zal het best lastig zijn om als vanzelf te gaan leren zo met elkaar om te gaan, velen zitten er al zo lang in, de negativiteit.
    Ik ga het in ieder geval aan mijn man laten lezen.
    Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s