Leer je kind niet aan zich te verheugen

Uit:

boek-31.jpgVeel ouders vinden het leuk om hun kind aan te leren zich te verheugen. Op de een of andere manier genieten ze van de opwinding en spanning in hun kind. Het is erg handig om je bewust te zijn van hoe de verheugen uiteindelijk werkt. Bereid jezelf en je kind voor op de keerzijde: teleurstelling.

‘Nog vier nachtjes slapen, dan ga je bij oma logeren. Is dat niet fijn? Oma is zo lief, he?’

‘Ja, en dan mag ik laat opblijven en krijg ik taart.’

Twee dagen later is oma plotsklaps ziek. De logeerpartij gaat niet door. Het kind is verdrietig, boos, teleurgesteld. Kinderen worden ongelukkig als ze getraind worden vooruit te kijken.

Vertel je kind de waarheid over de wereld
Het is beter de kinderen de waarheid te vertellen over de wereld: ‘We kunnen nooit zeker weten of iets door gaat, of dat iets wat we bedacht hadden ook zo wordt in de werkelijkheid. Als dat afwijkt en we hebben er teveel aan gedacht dan komt het ongeluk. Niets is zeker in het leven. Daarom moet je je niet verheugen. Als je iets plant dan leef je daarna gewoon door, in contact met je lichaam en je denkt er niet meer aan. Als je mind er toch aan wil denken en je de opwinding in wil krijgen dan stop je met erover te denken.

Gaat het geplande dan niet door, dan is dat helemaal ok. Ieder nieuw moment is fris en levendig dus het maakt niet uit waarmee het gevuld wordt. Kijk maar in je ervaring of het klopt wat ik zeg. Dan hebben we het er later weer eens over, als zo’n situatie zich aandient.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s