Als het kind negatief is, is het dan niet ok? (4)

P1120265http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2013/01/snoep-verstandig-eet-after-eight.html

We hebben de meest goddelijke gezonde ‘After Eights’ van de wereld gemaakt. Iedereen vond ze godzalig, was verrast en genoot van de smaak, de eenvoud en de overvloed. En toen was het gedonder in de glazen.

Wie krijgt het laatste bonbonnetje?

Zat je net nog tussen de schatterigste kindjes van het universum, van het een op het andere moment is de sfeer omgeslagen en bevind je je in een roedel terreurkippen die maar op één ding uit zijn: de laatste bonbon. Er heerst een sfeer dat de een de ander aansteekt in de waan van het ‘willen hebben’ en ‘moeten hebben’. Kinderen die normaliter liefdevol delen staan ineens als pitbulls tegenover hun broertjes en/of zusjes van wie ze leken te houden en die ze nu om een ieniemienie chocolaatje de nek om willen draaien.

Het is niet zo vreemd dat je in eerste instantie als volwassene even niet weet hoe te reageren. Het lijkt wel alsof de een iets wil omdat de ander iets wil.

Klopt. Zo werkt dat vaak.

Dus dan stap je voor je het weet als ouder het moeras in.
Je begint met oplossingen te bedenken.
Je deelt het chocolaatje op in twee stukjes. Heel precies. Met een aardappelschilmesje.
En godskolere, dan breekt toch de pleuris uit omdat het ene kind heeft gezien, of nog erger, meent te zien, dat de minuscule stukjes niet gelijk zijn opgesneden en dus niet gelijk zijn verdeeld…

Ok, ok, die move werkt niet. Dus bij de volgende ervaring van ‘de laatste versnapering en er is er nog maar 1 over hoe krijg ik het weer voor elkaar chocolaatje’ ga je het hebben, om de chaos van de vorige keer te voorkomen die nog in je geheugen gegrift staat, over ‘wie de vorige keer het laatste chocolaatje had’ en terwijl je daarmee bezig bent weet je dat je enkele reis HEL hebt geboekt en vanaf nu alleen nog maar kan afglijden naar de krochten van het ongeluk. Dit gaat hem wederom niet worden!

Wanhoopspoging numero zoveel gaat er over wie gisteren of vorige week iets extra’s kreeg. En terwijl je probeert de vraag die je net zelf op tafel legde te beantwoorden, ondanks het feit dat het je eigenlijk aan je kont roest ofwel dat je het volstrekt vergeten bent maar dat het zo goed voelt om je stijgende nijd richting je kinderen te maskeren, beginnen je kinderen in het beste geval tegen elkaar te bashen en in het slechtste geval elkaar fysiek te meppen. Het carnaval is compleet. Je hunkert naar die plotsklapse ijstijd die maar niet wil komen en die een eind zou moeten maken aan dit lijden.

En hoe hard je ook werkt, en hoe goed je het ook wilt doen, je staart uiteindelijk in een van de gezichten van de kinderen, wiens mond dramatisch is opengesperd, huilend, jammerend, wat voor uitbarsting dan ook. ‘Had ik dat voorbehoedsmiddel maar genomen..’

‘Jullie trekken altijd x voor!’
‘Zij of hij krijgt altijd haar zin!’
‘Ik wil dood!’

Het drama is eindeloos. Als je je in dit doolhof begeeft als ouder kan het niet anders of je vindt jezelf moedeloos, uitgeput, woedend, ziedend, spijt hebbend van wat je nu weer hebt gedaan, terug terwijl je je nog zo had voorgenomen hier nooit meer in te trappen.

Als het kind negatief is, is het dan niet ok?

NEE.

Dan is het kind niet ok.
Dan is het kind ongelukkig.
En dan moet er iets gebeuren dat een definitief eind maakt aan het ongeluk.

Dat is niet het kind geven wat het eist. ‘Nou, vooruit, voor deze ene keer dan’.

Het is niet ingaan of meegaan met de emoties van het kind.

Het is het kind helpen aan de orde te stellen wat aan de orde gesteld moet worden.

‘Al je je ongelukkig voelt dan heb je geen contact meer met wie je bent, met de liefde. Omdat je dat contact niet meer hebt, ben je ongelukkig. Er is nooit een andere oorzaak van ongelukkig zijn.

Je mind liegt je voor en probeert je te laten geloven dat je ongelukkig bent omdat je in de buitenwereld iets niet kreeg wat je wilde hebben.

Trap er niet in.

Het gaat nooit over het laatste After Eightje…

Dat is hele andere koek.

Geen chocola..

Advertenties

One thought on “Als het kind negatief is, is het dan niet ok? (4)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s