‘Ik ben niet verantwoordelijk voor jouw gevoelens’. (3)

Eugenie 003 kopie

Jesse heeft een volwassene als grote vriend. Met Hans trekt hij er uren op uit, door bos en hei, en beleeft avonturen, leert en geniet. Wij zijn ook blij met dit contact.

Oud paradigma betreffende liefde en relatie
Er zijn wat incidenten maar ach, er staat zoveel tegenover.. En iedereen is anders en heeft een gebruiksaanwijzing.. nemen en geven.. en is dat niet waar het om gaat.. elkaar nemen zoals men is? Is dat niet werkelijke liefde? De ander accepteren zoals die is met al zijn positiviteit en negativiteit?

Nee.
Dat is geen liefde. Dat is een oud paradigma waar we mee opgevoed zijn en in zijn gaan geloven. Met liefde heeft het echter niets van doen.

Liefdevol handelen
Waarachtige liefde stelt aan de orde wat aan de orde gesteld moet worden en haalt onwaarheid en liefdeloosheid weg zodat nog meer liefde vrij wordt gemaakt. Dat is juist en dus liefdevol handelen.

De mind focust op ‘leuk’ en ‘niet leuk’. Die vraagt zich af of ie er wat aan heeft. Maakt lijstjes met voor- en nadelen en kiest op basis daarvan. Dit is geen liefde maar egoïsme.

Jesse heeft een afspraak met Hans. Om half vier komt Hans hem ophalen. Stipt om half vier is Jesse thuis. Al wie er op komt dagen, geen Hans. Om kwart voor vier belt Jesse hem op om te vragen wat er aan de hand is. Hij krijgt de wind van voren. Hans was er al om tien voor half vier en Jesse was er niet. Hij had er schoon genoeg van. Het was een kort gesprek. Ik stond in de keuken en kon de stemverheffing daar horen. Jesse legde perplex op. Hij was diep geschokt om zoveel onredelijkheid en woede.

We namen contact op met Hans. Dat verliep niet soepel. Ik verzocht hem iets aan zijn woede te doen richting een kind. De relatie tussen kind en volwassene is een ongelijkwaardige. Extra zorgvuldigheid is vereist. Bovendien is voor ons een woede-aanval naar een kind gelijk aan het kind in het gezicht slaan. Als dat gebeurt moet dat stoppen. Maar voor veel mensen is verbaal geweld minder erg dan fysiek. Niet voor ons. Doe er iets aan. Het is geweld. Je hebt het recht niet geweld in te zetten tegen een ander omdat die iets doet of laat wat je niet bevalt.

Dat was Hans niet van plan. Jesse moest maar weerbaarder worden. Zo was de wereld, hij leerde er maar mee omgaan. En met weerbaar worden bedoelde hij niet dat Jesse moest leren hem een halt toe te roepen. Hij bedoelde dat Jesse maar eelt op zijn ziel moest ontwikkelen. Want Hans was niet van plan zich door wie dan ook een halt toe te laten roepen. ‘Woede mag er namelijk zijn.’

‘Dus hij mag wel kwaad zijn om niks maar wij mogen er niets van zeggen?’ vroeg Jesse ongelovig. Yep.

De relatie stopt
Als iemand zijn woede belangrijker vindt dan de liefde stopt de relatie op het moment dat die woede er is en het niet bespreekbaar is. Het stoppen van de relatie is geen besluit. Het is wat er feitelijk aan de hand is op dat moment, als je open en diep durft te kijken. Het idee dat er in dat moment nog sprake is van een relatie is precies dat: een idee, niets meer. Een idee dat gebaseerd is op wat er geweest is en op de verwachtingen voor de toekomst, maar niet op wat er feitelijk gaande is op dit moment.

Om weer verder te kunnen moet er eerst een pas op de plaats worden gemaakt en moet dat wat in de weg staat onder ogen worden gezien en bespreekbaar worden gemaakt voordat de waarachtige liefde weer in volheid kan stromen. ‘Er over heen stappen’ is een schijnbeweging van de mind. Onwaarachtig.

Bespreekbaar maken betekent aan de orde stellen wat aan de orde gesteld moet worden. Dan gaat het niet om wat ‘leuk’ is en wat ‘niet leuk’. Dan gaat het om waarheid, rechtvaardigheid, juistheid.

Hans verbrak de relatie. Hij vond de opvoed- en cultuurverschillen te groot. Het positieve woog niet meer op tegen het negatieve. Wij als ouders onderschreven de door hem opgegeven reden van de breuk niet maar stonden wel achter het beëindigen van de verbinding. Jesse had meer tijd nodig. Die vond het heftig zijn vriend los te moeten laten. ‘Al die leuke dingen die we deden en nog zouden doen’.

Ja, en daar gaat het dus niet om. Niet als je liefde wilt leven. Dan gaat het niet om wat de mind wil hebben. Dan gaat het om juistheid en daar de verantwoordelijkheid voor nemen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s