‘Wat een stomme kleren heb jij aan’

Smallgoods

‘Ik wil die rok niet meer aan want de kinderen op school lachen me uit.’
‘Het is je lievelingsrok’.
‘Ik wil hem niet meer’.

Het pesten op school, op clubjes en op straat heeft vele vormen. Een belangrijke is het elkaar beoordelen op wat je hebt. Dit gedrag wordt naar mijn idee aangeleerd door volwassenen die bezig zijn met dingen te vergaren en hun aandacht daarvoor.

Hoe ga je om met de situatie dat je kind in een omgeving waar jij niet bij bent, tegenover een groep(je) kinderen komt te staan en zich maar moet zien te redden? Hoe moeilijk is dat voor een kind. Zeker als het nog maar vijf jaar is.

‘Kom eens even zitten, lieve meid. Ik zal je vertellen hoe het werkt. Thuis leven wij de liefde. We houden van elkaar en als er iets gebeurt dat naar is, dan lossen we dat meteen op. Thuis leer je alles over de liefde. Er is niets belangrijkers in het leven van een mens dan de liefde. Op school leer je alles over de wereld. Ook dat is nodig. Is dat helder?

Op school kom je mensen tegen, kinderen, die opeens liefdeloos kunnen doen. Zoals de kinderen die tegen je zeggen dat je stomme kleren aan hebt. Wij noemen dat thuis pesten en pesten mag niet. Dus nu kun je twee dingen doen: je gaat andere kleren aantrekken of je doet het niet. Als je andere kleren aantrekt wordt je net als die schoolkinderen. Je wordt eenheidsworst. Kijk, hier is een plaatje van eenheidsworst. Wat zie je? Lijken de worstjes op elkaar of zijn ze allemaal anders? Ze zijn bijna allemaal hetzelfde. Op de foto zijn drie soorten worst. Een beetje saai, he? Heel erg saai.

Nu zijn wij geen worstjes maar mensen. En het leuke aan mensen is dat ze allemaal anders zijn. Dat is prachtig en moet beschermd worden. Dus jij bent anders dan zij en dat is goed. Klopt dat?Jij bent een blij, vreugdevol kind en dat moet zo blijven.

Kijk, hier heb ik een foto van een ander kind dat hetzelfde heeft meegemaakt als jij. Hij werd gepest omdat hij graag een hoed op had. Hij heeft nooit toegegeven. Hij heeft nooit zijn hoed afgedaan ook al deden de kinderen nog zo naar tegen hem. Hij draagt nog steeds een hoed en de kinderen zijn gestopt met pesten. Wil jij dat ook?

mail.google.com

Ok. Dit is wat we gaan doen. Want je hoeft het natuurlijk niet alleen te doen. Ik ga het voor je regelen want jij bent hiervoor nog te klein. Daar ben ik je papa voor. Jij trekt gewoon lekker de kleren aan die je aan wilt en we gaan samen naar school. We gaan met de juf praten of ik met jou dit verhaal in de klas mag vertellen. We nemen de foto’s van de worsten en de jongen mee. En dan vragen we ook aan de kinderen wat zij het liefste willen. Een eenheidsworst zijn of een lijf vol vreugde en blijheid. Vind je dat een goed idee?

Dan gaan we dat doen. Kom op.

Advertenties

3 thoughts on “‘Wat een stomme kleren heb jij aan’

  1. Geweldig! Je pakt de situatie op, leert een les en geeft deze les meteen door aan anderen. Heel inspirerend dit… Dank je wel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s