Gift Economy en Sharen

foto 2(1)

Nadat Jan en ik ons door onze diepe angsten betreffende geld heen hadden geworsteld, kwam er energie vrij die zorgde voor heel andere gebeurtenissen dan die we kenden. En voor nieuwe mensen. Sandra was er een van. Sandra kwam met de koppeling tussen Gift Economy en Sharen.

Eerst geef je.
Daardoor voeg je waarde toe.
In die waarde deel je.

Voorbeeld: een huiseigenaar die zijn huis wil verkopen laat jou zijn huis opknappen. Jij knapt het op omdat je dat te gek vindt om te doen en daardoor stijgt de waarde voor het huis. Het huis wordt verkocht voor die hogere prijs en van die waarde krijg jij je deel.

Jan geeft een training ‘Speaking Circles’. In de training leer je onvoorbereid te spreken in het openbaar voor publiek dat je niet kent. Volkomen vanuit je essentie dus. Als je dat ‘onder de knie hebt’, ga je zaken toevoegen als visuele ondersteuning.

Jan traint regelmatig op deze manier. De mensen die de training volgen betalen geen euro’s. Als zij bijvoorbeeld vervolgens lezingen gaan geven voor publiek, delen zij de opbrengst met Jan. Zo ontstaat een netwerk van mensen die elkaar ondersteunen, voort helpen en dingen mogelijk maken die ervoor niet mogelijk waren.

Je begint dus met te doen wat je wilt doen. Je laat je niet meer tegen houden door financiële motieven. Je doet niet meer wat ‘winstgevend’ is maar wat juist is. Juist voor je eigen leven en dat van anderen.

Risicoloos? Zeker niet. Een zaal huren voor een workshop is ook niet risicoloos. Je kunt kosten maken terwijl er niemand op komt dagen. Het leven is vol risico’s. Je geniet daarvan of je kruipt in je loopgraaf omdat je denkt daar veiligheid te vinden.

Doe wat bij je past. Doe dat waarvoor je nu vol spirit in de ochtend je bed voor uit komt. Doe het gewoon. Kijk waar je het kunt doen. Misschien heel klein, misschien meteen al meeslepend groot en indrukwekkend. Laat je niet weerhouden. Het leven wordt dan sprankelend, fris en liefdevol. En mensen in je omgeving gaan volgen. Rijzen op, beginnen om zich heen te kijken, zich weer te verwonderen. ‘Waar kan ik zoiets beginnen?’

En laat ons weten wat het is en hoe het gaat!

Zo werken we mee aan een nieuwe wereld waar geld afsluitpost wordt ipv bepalend of leuke, belangrijke zaken wel of niet de aarde op komen.

Advertenties

One thought on “Gift Economy en Sharen

  1. Pingback: Be the change | Freeskool Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s