Hoe doorbreek je definitief de werking van de mind (3)

Tygo geel kopieZoals ik in de voorgaande post schreef, komen we als ouders in situaties terecht die extreem naar kunnen zijn en ongeluk genereren. Ons doel is hier definitief uit te geraken. Niet meer ongelukkig zijn met je kinderen, je gezin.

Een belangrijke stap in het wakker worden is de bewusteloosheid opheffen die bij veel ouders bestaat over het idee dat ‘je niet mag oordelen’. Dit is een cruciale misvatting die tot veel ongeluk leidt.

Het verbod op oordelen betekent in de praktijk dat je geen oordeel mag vellen over een ander of jezelf. Als een kind de boel afbreekt omdat het iets niet krijgt wat het wil hebben dan mogen een hele reeks aan teksten niet gedacht worden en al helemaal niet uitgesproken.
‘Wat een onopgevoed kind’.
‘Wat een verwend kind’.’Mijn kind gedraagt zich ronduit klote’.
‘Jouw kind gedraagt zich ronduit klote’.

Vooral mensen die geweldloze communicatie in hun opvoedkit hebben zitten, deinzen terug om de waarheid onder ogen te zien. Die wordt gecamoufleerd door het idee van ‘niet afgedekte behoeften als oorzaak van …. gedrag’. Wij hebben deze weg ook bewandeld. Hij lijkt in het begin tot de grote bevrijding te leiden maar de praktijk haalt de theorie al gauw in en je blijft jezelf, ondanks de toepassing van Geweldloze Communicatie, terugvinden in heftige en minder heftige drama toestanden.

Wat is het feit?
De oorzaak van het terugkeren van ongeluk is gelegen in het feit dat de feiten niet worden beschreven. Om in waarheid te zijn, moeten de feiten duidelijk en helder zijn. Om feiten te  kunnen vaststellen is het van cruciaal belang dat een ouder kan oordelen. Het oordeelsvermogen oftewel het onderscheidingsvermogen is het vermogen om de waarheid in ieder moment te zien.

Oordeel de situatie
In de situatie van de vorige post zitten een aantal feiten besloten. Het feit is dat het uit contact gaan van Jesse niet liefdevol is. Hij ging in de ‘dwingmodus’. Dat had ik aan de orde moeten stellen.

Feit is dat ik geen invloed had op zijn gedrag. Hij verbrak de verbinding en peerde hem. Ik was niet bij machte hem terug te krijgen in contact. Het ontbrak mij aan het vermogen mijn kind aan te sturen.

Er zitten nog meer feiten in zoals mijn geweld etc., maar ik laat het even bij deze twee voorbeelden.

Verschil oordelen en veroordelen
Stel nu dat iemand tegen mij zou zeggen: ‘Wat een naar kind dat het zomaar wegloopt’.
En: ‘Jij hebt je kind niet onder controle. Daar moet je wat aan doen.’

Zijn dit nu feiten (oordelen)? Ik zeg ja. Het is niet optimaal geformuleerd maar in de woorden zit de feitelijkheid besloten. Deze vaststellingen kunnen me dus op weg helpen naar de oplossing. Het onder ogen zien van de feiten, middels het oordelen, geeft een bevrijdend gevoel in het lichaam. Alsof je te krappen schoenen uittrekt. Oordelen, de feiten benoemen voor wat ze zijn zonder iets kleiner of groter te maken dan het is, komt voort uit bewustzijn.

Veroordelen
Het gaat fout op het moment dat de oordelen komen vanuit de mind die het VERoordeelt. Of dat zo is, is merkbaar aan wat je ervaart in je lichaam. Je krijgt stress, kramp, nare emoties als schuldgevoel, schaamte of boosheid. Als dat aan de gang is, kan er geen oplossing komen. Het bewustzijn is vernauwd en de werking van de mind neemt toe, waardoor de problemen ook toenemen.

Het vermogen om te oordelen dient dus ondersteund en vergroot te worden.
De gewoonte om te veroordelen dient onder ogen gezien te worden waardoor het stopt. Het moet ook stoppen want het is destructief en torpedeert je natuurlijke vermogen om de liefdevolle ouder te zijn, die je van huis uit, bent.

Zoals de foto toont is het noodzakelijk te kijken vanuit bewustzijn en te stoppen met het luisteren naar de mind.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s