Leid niet af, leid naar binnen

Fianne 2012 (2)Dit is een foto van Fianne. Aan haar hele verschijning kun je zien en voelen, in je eigen lichaam, als je naar de foto kijkt, dat Fianne in contact is met haar lichaam.

Ze spreekt hetgeen een beweging is naar buiten en tegelijkertijd blijft ze goed gecentered van binnen, thuis. Dat is te zien aan haar ogen, haar energie en lichaamshouding. Ze is thuis. Dit is kracht. Dit is liefde, dit is genot, intense vreugde, hoe het leven bedoeld is.

Zo wil iedere ouder het eigen kind zien. 24 uur per dag. En zo heeft iedereen zijn eigen kind ook gezien. Het zijn momenten van rust, vrede, moeiteloosheid. Herkenbaar?

Om een kind te helpen in power te zijn is het dus onze taak het kind naar binnen te leiden, niet naar buiten. Dat betekent concreet dat in momenten van ongeluk, het kind geholpen moet worden de eigen aandacht naar binnen te brengen. Naar het eigen lichaam. Alleen daar is de vrede, de liefde te ervaren, te vinden.

Dat betekent dat ik er geen voorstandster van ben een kind af te leiden als het negatief is. Afleiden is het kind uitnodigen de aandacht naar iets buiten zichzelf te brengen, dus verder van zich zelf af. ‘Kijk eens! Daar! Zie je die eendjes daar?’

Er is niets op tegen het afleiden als een noodmaatregel te gebruiken als er geen tijd, energie of ruimte is om het kind te helpen. Als vast onderdeel van de opvoedkit raad ik het niet aan. Door het kind steeds te trainen de energie naar buiten te brengen door het af te leiden, de wereld in, ontneem je het de kans dat het langzaamaan leert verantwoordelijkheid te nemen voor de energie in het eigen lichaam.

En die is binnen. Leid het kind dus niet af. Leid het naar binnen. Elk moment opnieuw.

Heb je moeite dit voor elkaar te krijgen? Wil je tips, specifiek gericht op jouw situatie, aarzel dan niet contact met ons op te nemen voor een consult of organiseer een lezing bij jou in de buurt. We delen graag onze ervaring en kennis.

Mail me: eugenie at freeskoolnederland . nl

Eugenie

Advertenties

2 thoughts on “Leid niet af, leid naar binnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s