Marietje is dood

Opvoeden-72Een stukje over de dood, uit ons boek.

“Mam, jouw vader is er toch nog?”
“Dat weet ik eigenlijk niet, Tygo. Toen hij net uit zijn lichaam was kon ik hem voelen en soms horen maar dat is verdwenen. Ik weet niet waar hij nu is. Of hij er nog is op de een of andere manier zoals hij hier Martien van Ruitenbeek was. Zijn levensenergie is er wel. Energie gaat nooit dood. Het leven gaat nooit dood.”

“Wat is dan dood?”
“Dood is een dood lichaam, Tygo. Niet meer dan dat. Onze mind zorgt ervoor dat wij denken dat we ons lichaam zijn. Dus als ons lichaam dood is dat wij dan dood zijn maar dat is niet waar. Wij gaan nooit dood.”
“Hoe weet je dat?”
“Dat heb ik gezien. Kijk, de energie die je nu in je lichaam voelt, dat is levensenergie. Dat ben jij. Het is dankzij jou dat dit lichaam waar je in zit, leeft. Als jij er uit gaat dan sterft het lichaam, zoals een jas die je uitdoet. Je bent niet de jas. Jij draagt de jas. Jij neemt de jas overal mee naar toe als je hem aan hebt getrokken. De jas houdt je warm. Maar jij bent de jas niet. Als je de jas uit doet, kan de jas niets zonder jou. Hij kan niet lopen, niet bewegen, niets. Hij is afhankelijk van jou. Als jij de jas niet aan hebt is het gewoon maar stof.”
Hij vindt het moeilijk te bevatten.
“Ik zal je nog een voorbeeld geven. We pakken een poppenkast pop van de plank. De pop zelf is niks. Een stukje stof, een kop, handjes en een gat waar je hand in moet. De hand, dat ben jij. De pop, dat is je lichaam. Nu steek je je hand in de pop en de pop komt tot leven. En kijk, daar is nog een andere pop met ook een hand er in. Dat is de politie-agent.
“Dag Marietje”.
“Dag agent. Goed dat ik u zie. U heeft mijn fiets gestolen”.
“Wat zeg je nu, Marietje? Ben je gek geworden? Ik, politie-agent, zou toch nooit een fiets stelen? Ik ben er juist om de dieven te vangen. Hoe kom je bij dat verhaal?”
“Ik heb het zelf gezien, agent. Geef mijn fiets terug.”
“Ik slinger je op de bon, lelijk wicht. Je beledigt een ambtenaar in functie. Ik heb je fiets niet gestolen.”
“Wel waar.”
“Niet waar.”
Marietjes is het zat dus de hand gaat uit haar pop en Marietje hangt over de rand van de poppenkast. De politie-agent begint te schreeuwen en te gillen, is zijn bon vergeten en roept: “Marietje, is dood! Marietje is dood!” En de politie-agent heeft jarenlang verdriet om Marietje.
Tygo lacht. “Wat aan mal verhaal. Waarom zou de politie-agent huilen? Marietje is toch maar een pop?”
“Precies. Marietje is maar een pop. Een verhaal. En zo is het met ons. Tygo, Eugenie, Jan, Jesse, Fianne, opa, oma, het zijn allemaal verhalen. Niet meer en niet minder.”
Hij puzzelt er nog eens op.
“Goh, jeetje”.
“Ja, dat is even anders dan dat je dacht, he? Dat gekke denken verzint een hoop onzin.
Maar de waarheid is, dat jij niet je lichaam bent. Jij bent de energie, het bewustzijn. In je ervaring ben je dus de aandacht. En de aandacht gaat bijvoorbeeld naar je denken. Als je dat heel, heel vaak en veel doet vergeet je dat je de aandacht bent en raak je gevangen in het denken. De meeste mensen zitten daar in vast. Ze zien echt het verschil niet meer tussen wie ze zijn en het denken. Net als in de poppenkast de politie-agent denkt dat Marietje echt dood is. Maar Marietje heeft nooit geleefd, ze was niet echt. Het was maar een verhaal. Het denken snapt dat niet. En alles wat het denken niet snapt, dat gooit het denken weg. “Dat bestaat niet”, denkt het denken en daarmee wordt het weggeveegd. Maar het is nog steeds waar, ook als het denken het niet begrijpt.”

Je kunt het ook zien als een radio. Op een radio zitten frequenties en afhankelijk van waar je het knopje waar je aan draait zet, krijg je een programma of je krijgt ruis. Als je altijd naar een en dezelfde zender zit te luisteren wil dat niet zeggen dat de andere zenders er niet zijn, die zijn er wel maar je kunt ze niet horen want je staat er niet op afgesteld. Als je altijd alleen maar naar dezelfde zender luistert kun je gaan denken dat er maar 1 zender is. Het is niet waar, alhoewel je het wel kunt denken. Je kunt alles denken wat je maar kunt bedenken maar dat betekent niet dat het waar is. Het is dus afhankelijk van jou, waar jij de zender opzet.

Zo is het ook met je aandacht. Als je je aandacht alleen en uitsluitend richt op je hoofd dan ga je automatisch denken dat jij je lichaam bent. En dat is niet waar. Dus het sterfproces is dat de zender waar je op afstond gesteld, namelijk dit leven, dit verhaal van Tygo in dit huis en alles wat hij beleeft, wordt weggedraaid naar een andere zender. Als dat gebeurt hoor je kkgggg, kgggg, kggggg. Dat is het sterven. En dan plop, is er een andere frequentie. Dan ben je daar en niet meer hier. Meer is het niet, dat doodgaan. Het is simpel. Het zal iedereen gebeuren.Ander voorbeeld. Je doet de computer aan en klikt op Youtube op een filmpje van Sinterklaas. En hop, daar is Sinterklaas, hij praat en doet en beweegt. En dan heb je er genoeg van, je hebt wel genoeg gezien, gehoord en beleefd dus klik je hem weg en doet de computer uit. Is Sinterklaas nu dood? Nee, je hebt alleen de verbinding met het beeld verbroken door hem weg te klikken.Als je dus ‘dood gaat’ klik je je huidige leven weg en gaat iets anders doen. Meer is het niet. Het is echt heel simpel en er iets niets ergs aan. Alleen de mind wil daar niet aan en kan daar niet aan. Die houdt van ingewikkeld en dramatisch, daar leeft ie van.
“Dus dan hoef je ook geen verdriet te hebben als iemand overlijdt?”
“Jawel. Het is een grote schok als iemand van wie je houdt ineens voor altijd weg is. Dat doet zeer en daarom huilen we. Maar als je open bent dan komt de energie van de ander in je hart en gaat nooit meer weg. Ik had dat met Anna en met mijn vader.”
“Dus dan hoe je niet bang te zijn voor de dood…” Peinzend.
“Nee, en hoe voelt dat?
“Vrij”.
“Dat is mooi. En waar. Als iedereen ziet dat ie het lichaam niet is, is niemand meer bang van de dood en zijn we allemaal in 1 klap vrij.”
Advertenties

3 thoughts on “Marietje is dood

  1. Ja, dat van die universele onsterfelijke levensenergie, voelde ik ook. Maar aan mijn dochter die t moeilijk heeft met de dood zeg ik toch dat alles en iedereen kapot en dood gaat, maar ook dat we terugkomen, onder een andere vorm.

  2. Ik weet niet of ‘we’ terugkomen in een andere vorm. Ik vermoed dat dit een gedachte is, geen waarheid.. Groetjes, Eugenie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s