Thuisonderwijs: Talenten komen tot hun recht

foto 2

Volgens Dekker zou Nederland ‘wereldkampioen’ zijn als het gaat om prestaties van moeilijk lerende kinderen. Tevens is hij van mening dat hoogvliegers het minder goed doen hier dan de hoogvliegers in het buitenland. Hier moet iets gebeuren. Naar het idee van Dekker moet deze constatering leiden tot een mentaliteitsverandering.

‘Waarom zou een vmbo’er met bètatalent niet natuurkunde op havo-niveau kunnen doen?’

Exact, meneer Dekker! U slaat de spijker op zijn kop! U en ik zijn het volkomen met elkaar eens.

Een vmbo’er met  bètatalent kan prima natuurkunde op havo-niveau doen. Absoluut. En kinderen van 12 kunnen vanuit het engels latijn studeren. Kinderen van 14 bewijzen een natuurlijke ondernemersmentaliteit te bezitten, genieten van het ondernemen en worden door volwassen ondernemers ‘geboekt’. ‘Als je mag werken, kom je hier.’ Mijn zoon, die door uw overheid te jong wordt bevonden om te mogen ondernemen, heeft dat. Als het verbod op werk er niet was geweest, had hij al lang en breed met ze aan tafel gezeten om zaken te doen. Maar hij is geduldig.

‘En waarom bieden we klasjes met bollebozen niet de mogelijkheid om het vwo in vijf in plaats van zes jaar te doorlopen?’

Exact. Ik word steeds enthousiaster van u. Uw voortvarendheid siert u. Kinderen die in de juiste omgeving verkeren, hebben aangetoond de hele basisschool in een half jaar te kunnen doen! Waarom? Omdat ze er toen aan toe waren. En omdat ze toen supergemotiveerd waren.

Zo werkt dat met kinderen. Kinderen zijn allemaal zo verschillend. Het ene kind wil leren lezen als het 4 is, het andere is er pas aan toe als het 8 is. Deze kinderen zouden elkaar niet mogen belemmeren in hun ontwikkeling, in hun levensgeluk en moeten hun eigen, unieke weg kunnen lopen. Wat nodig is, is dat ieder kind dagelijks met liefde gevolgd wordt in zijn ontwikkeling. De omgeving dient steeds aangepast te worden aan de talenten die gerijpt zijn in het kind en tot uitdrukking willen komen. Zoals Maria Montessori dat zo prachtig beschreef.

Dat is een enorme opgave en dito verantwoordelijkheid voor de overheid. Hoe doe je dat op zijn best?

Thuisonderwijs is een excellent antwoord op die vraag. Juist binnen thuisonderwijs is alle ruimte en gelegenheid voor het volgen en ondersteunen van het individuele kind. De omgeving, die bepalend is of talenten zich ontwikkelen, verandert met het kind mee, zijn hele ontwikkeling door. Hoe liefdevol en efficiënt wil je het hebben?

De thuisonderwijs community die in Nederland een enorme ervaring heeft opgedaan en waar ongelofelijk veel kennis zit omtrent dit soort processen stelt deze professionele expertise graag aan u ter beschikking.

U weet ons te vinden.

Eugenie
Thuisonderwijs moeder

Een gedachte over “Thuisonderwijs: Talenten komen tot hun recht

  1. Pingback: Thuisonderwijs verboden?????? | The world is our classroom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s