Thuisonderwijs: Leerplichtwet is Zwijgplichtwet (2)

fotoIk gaf al eerder aan dat wij absoluut niet tegen school zijn.

Wij zijn voor onderwijsvrijheid.

Die vrijheid van onderwijs is er, vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. Er zijn veel verschillen in mensen. Niemand is gelijk. Er is sprake van een natuurlijke diversiteit.
Wij houden van de diversiteit in mensen en genieten ervan als die tot volle wasdom komen kan. Zeker in kinderen. Juist in kinderen. Maar wat heb je aan diversiteit als er geen keuze mag zijn te kiezen uit verschillende opties? Als die grote hoeveelheid opties beperkt worden middels een wet, tot een paar opties. En als je over die verschillende keuzes die er hadden kunnen zijn of die er door de onderwijsvrijheid hadden moeten zijn maar die niet in de maatschappij georganiseerd mogen worden, niet mag spreken?

Op FaceBook gaat momenteel dit artikel van James Kennedy viral die in de Trouw een paar jaar geleden als niet thuisonderwijzer over school en thuisonderwijs schreef.

“Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat schoolgaande kinderen slechtere resultaten boeken dan de thuisblijvers.

Hoe vergaat het die kinderen? Hun academische prestaties zijn vaak indrukwekkend. De homeschoolers winnen meestal de spelling- en techniekcompetities. Ze scoren hoger op testen, zelfs als hun ouders laag zijn opgeleid en geen pedagogische opleiding hebben genoten.

Bovendien zijn thuisgeschoolde kinderen beter gesocialiseerd. Dit klinkt contra-intuïtief. Toch kan school ook leiden tot minder gewenste vormen van socialisatie, zoals pesterijen, conformiteit of onverschilligheid. Studies laten zien dat thuisgeschoolde kinderen beter zijn in de omgang met zowel kinderen als volwassenen, deels omdat zij meestal deel uitmaken van netwerken van homeschoolers. Ze zijn twee keer vaker dan hun schoolgaande leeftijdsgenoten actief in verenigingsverband en nemen hun burgerschapsplichten serieuzer.

Bovendien kan thuisonderwijs een oplossing zijn voor ouders van kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben. Door de bezuinigingen op passend onderwijs kan het moeilijker worden om een school te vinden die past bij je kind. Als je in de VS ziet dat je kind ongelukkig of onveilig is op school heb je een alternatief: je kunt je kind weer laten opbloeien door thuis onderwijs te geven.

Het hoge aantal thuisgeschoolde kinderen in de VS is voor een deel te verklaren door de hoge kosten voor bijzonder onderwijs, die niet door de overheid worden gefinancierd. Veel ouders kunnen een religieuze school niet betalen en kiezen daarom voor thuisonderwijs. Maar er zijn ook ouders met uitgesproken seculiere opvattingen die van deze vrijheid gebruikmaken om hun eigen kinderen te onderwijzen.

In dit opzicht is de homeschoolmovement in de VS zeer gevarieerd en geeft ruimte aan meerdere levensbeschouwelijke behoeften en visies.

Thuisonderwijs zal altijd de keus blijven van een klein percentage ouders. De meesten ontberen de energie of het talent om thuisonderwijs te geven of hebben andere prioriteiten.

Toch is het belangrijk te beseffen dat school niet per se het beste is voor onze kinderen. Dat geldt zeker als de overheid onderwijsvrijheden inperkt of schoolprestaties tegenvallen. Thuisonderwijs kan juist dan een belangrijke optie worden.

Je zult het mij niet horen zeggen…

Wie de hoed past, zette hem op, zou ik zeggen..

Lees hier het voorgaande artikel over zwijgplicht.

Advertenties

2 thoughts on “Thuisonderwijs: Leerplichtwet is Zwijgplichtwet (2)

  1. Pingback: Thuisonderwijs: Leerplichtwet is zwijgplichtwet (1) | Freeskool Nederland

  2. Wauw, dit wist ik niet.
    Wat ik wel weet, is dat steeds meer Amerikaanse ouders overgaan op thuisonderwijs omdat zij tegen de vele verplichte vaccinatie,s zijn die elk kind moet hebben voordat ze op school mogen komen.

    Het lijkt mij, dat kinderen in Amerika en thuis geschoold worden in twee opzichten beter af zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s