Ondernemende kinderen

DSCF5192 kopie

Toegang tot de wereld
Er zit erg veel muziek in onze kinderen. Ik bedoel daarmee: de mijne en de uwe. Dat willen we tot volle wasdom laten komen. Met het toenemen van hun bewustzijn hebben onze kinderen geen nieuwe curricula of ‘motivatieprogramma’s’ nodig maar, meer en meer toegang tot de echte wereld.

Talenten ontwikkelen
Het vermogen om dat te doen en het verlangen om te gaan is al eerder wakker dan men denkt. ‘Ondernemend kind’, is een veel gehoorde, goedkeurende opmerking die we maken als we zien dat zeer jonge kinderen actief de wereld verkennen. ‘Pittig ding, het heeft een eigen willetje’, zeggen we goedkeurend als een kind al op jonge leeftijd zelf luid en duidelijk aangeeft een eigen koers te willen gaan. Begeleiding en opvoeding dienen dit creatieve en innovatieve talent vol plezier en met respect te ondersteunen. Alleen op die manier kan het zich in het eigen natuurlijke tempo ontwikkelen.

Dat betekent in al zijn eenvoud dat de juiste omgeving deze talenten moet faciliteren. Dat is precies wat we gaan doen met het puberproject.

De juiste omgeving
We gaan met de kinderen ondernemen. Met een paar pubers en een kind van 9 die stond te trappelen om mee te doen, gaan we daadwerkelijk en concreet produkten ontwikkelen en in de markt zetten.

Mag dat? Nee, eigenlijk niet want kinderen zijn handelingsonbekwaam. Wiki: “Volgens artikel 1:234 BW zijn minderjarigen handelingsbekwaam, mits zij met toestemming van hun wettelijke vertegenwoordiger handelen en voor zover de wet niet anders bepaalt.

Handelingsbekwaam zijn is noodzakelijk om een (juridische) transactie te doen, zoals iets kopen of verkopen. Dat heet het verrichten van een rechtshandeling. Als je iets krijgt of levert iets, of je betaalt of wordt betaald, dan ben je een overeenkomst aangegaan. De kinderen moeten dus wel rechtshandelingen kunnen verrichten. De oplossing is eenvoudig. Wij, als ouders moeten toestemming geven voor elke transactie die het kind doet. Dus elke keer dat het kind iets koopt of verkoopt zet de ouder een handtekening en geeft daarmee toestemming.

http://www.bedrijfopzetten.nl/tips-tools/als-minderjarige-eigen-bedrijf-runnen

Ik heb Jesse en Tygo vanmiddag een klein beetje laten proeven van wat er allemaal bij kan komen kijken. Ik wist toen nog niet dat kinderen een bedrijf mogen starten, met toestemming van de ouders. Dus ik vroeg: ‘Stel, jullie verdienen geld en dat komt binnen bij de Freeskool, dan moet dat naar jullie overgemaakt worden. Maar mag dat wel? Jullie zijn minderjarig en mogen niet werken’.

Ze kwamen op het idee dat de Freeskool het zou schenken. ‘Maar mag dat wel?’ Geen idee. “Waar kun je die informatie vragen?’ Jesse kwam met de belastingdienst. Dus Tygo ging het telefoonnummer van de belastingdienst op het net zoeken. Hij schreef het op. ‘En nu bellen’, zei ik vrolijk. ‘Huh?’ Dat was even slikken. ‘Ok, ik doe het’. Hij drukte de toetsen in. Verbrak toen de verbinding. ‘Wat moet ik zeggen?” Hij bedacht de zinnen en belde.

Ik zie nog zijn gezicht steeds meer in stille verwondering verfrommelen toen hij in het keuzemenu terecht kwam. Dit wordt echt leuk!

Tijdens de lunch zei Jesse: ‘Mam, dit is echt leuk. Echt de wereld in! Het voelt heel zelfstandig en sterk. Het maakt me blij. Ik krijg er nog meer zelfvertrouwen van.’

En daar doen we het voor.

Ook de regering zal content met ons zijn als ik lees wat ze in de Troonrede schrijven:

Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.

Wanneer mensen zelf vorm geven aan hun toekomst, voegen zij niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel. Zo blijven Nederlanders samen bouwen aan een sterk land van zelfbewuste mensen. Een land met een compacte en krachtige overheid, die ruimte geeft en kansen biedt waar het kan en beschermt als dat nodig is, zodat niemand tussen wal en schip raakt. Elke Nederlander moet de kans krijgen om de veranderingen die ons wachten, in zijn eigen leven in te passen.

Zeg nou zelf, we tonen uitstekend burgerschap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s