Blijf de liefde trouw

1459721_575427792529534_1883084980_nIk krijg soms reacties van mensen die in hun mind vastzitten en daardoor de verkeerde ideeen hebben over wat liefde is.

Vooral als het om hun kinderen gaat. Liefde zou dan bijvoorbeeld zijn dat het kind ‘recht heeft op zijn emoties’ zoals woede. Het zou daar recht op hebben omdat boosheid bij het leven hoort.

Wat is liefde? Ik weet nog steeds niet hoe het te beschrijven. Het is niet het warme gevoel als je naar je kind kijkt dat zijn zwemdiploma haalt. Het is niet het gevoel dat je krijgt als je kind iets moois maakt en jij je trots voelt, onderwijl babbelend met je vriendin over hoe leuk het allemaal wel niet is wat je kind maakte. Het is niet de blijdschap die je voelt als je kind een optreden geeft op school en je aan het eind applaudisseert.

Al die momenten zijn gevuld met gevoelens. En gevoelens worden opgewekt door het denken. En het denken is tijdelijk; een produkt van ons sterfelijk brein. Je kind is niet zijn brein. Of wel?

Ik zeg van niet.

Liefde vult het lichaam als de mind zich heeft onderworpen aan ‘zijn’. Want liefde enn ‘zijn’, dat is hetzelfde. Het is of het een. Of het ander. Als het stil is in je hoofd en er geen gedachten meer zijn over de situatie, over de ander. Dan is er een ‘kijken’, een schouwen, een zijn. Die is stil en levendig tegelijk. Vanuit die stilte zie je de waarheid, zie je de ander, dwars door de omstandigheden heen. Vanuit die stilte kan er een authentieke actie komen. Of er komt niets.

Blijf de liefde trouw

De liefde die je kind in wezen is

Wijk niet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s