Paul Verhaeghe over school

DSC00092http://paulverhaeghe.psychoanalysis.be/

Paul Verhaeghe, hoogleraar aan de universiteit van Gent heeft ook iets te melden over schoolgang. Ik ben er niet voor om iedereen langs dezelfde lat te halen. Verhaeghe is dat met me eens. En hij heeft nog meer te vertellen over schoolgang. Hij heeft het niet zozeer over het presteren, zoals ik in het vorige artikel beschreef maar over middelmatigheid van het onderwijs. Ik ben echt niet tegen schoolgang als het kind daar goed onder gedijt, laat ik daar duidelijk over zijn. Ik heb er niets mee dat duizenden kinderen door dezelfde route geleid worden omdat het leven veel meer te bieden heeft aan kinderen, dan dit bedenksel.

Als Verhaeghe het heeft over middelmatigheid, dan vind ik dat ook wel hout snijden. Jij niet?

“Het opleidingsniveau is overal ernstig gedaald, iedereen die langer dan twintig jaar in het onderwijs staat, weet dat. In weerwil van het accent op competenties doet die daling zich niet alleen voor op het vlak van culturele kennisbagage, maar evenzeer in basisvaardigheden zoals taal en wiskunde. Deze daling is voor de huidige economie nauwelijks een probleem, want voor het merendeel van de hedendaagse beroepen, van arts tot schrijnwerker, is er minder kennis nodig dan vroeger. Ongeveer overal is er sprake van wat met een lelijk woord de-skilling ’ont-vaardigen’ heet, een afname van vaardigheden. De techniek en de computers hebben het overgenomen en zelfs geneesheren moeten braafjes een opgelegd behandelingsprotocol volgen.

Er is tegenwoordig een groeiende behoefte aan middelmatig opgeleiden die liefst niet al te kritisch zijn. Binnen een neoliberale maatschappij bestaat de functie van het onderwijs niet zozeer in het hoog opleiden van mensen, als wel in het selecteren en kneden van jongeren tot een bepaald profiel dat binnen het systeem de hoogste productiviteit waarborgt. Wat die jongeren effectief op de werkvloer moeten doen, zullen ze grotendeels op diezelfde vloer leren, en niet op school.”

– (het bovenstaande is uit ‘Identiteit’ door prof. dr. Paul Verhaeghe, 2012)

 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s