Spelen is van levensbelang voor de ontwikkeling

DSCF5237 kopie

De Amerikaanse psycholoog Peter Gray zit helemaal op onze lijn. Spelen is van levensbelang voor kinderen. En dus ook voor de ontwikkeling van kinderen. Hij heeft een boek geschreven: ‘Free to learn’ waarin hij pleit voor vrij kinderspel.

Het leven van kinderen staat tegenwoordig in het teken van individuele prestaties. Op school, maar ook thuis draait daar alles om. Huiswerk, clubjes, cursussen, speelafspraken; het hele leven van kinderen zit samengeperst in agenda’s. Spelen wordt als iets gezien dat zinloos is want het draagt niet bij aan de prestatiewaanzin.

Want laten we wel wezen, is het liefdevol kinderen door een dergelijke gehaktmolen van presteren, presteren, presteren te duwen? Hoe kan een kind in contact blijven met zijn eigenheid als ie continu aan de verwachtingen en eisen van anderen moet voldoen? Bovendien werkt dit prestatiegerichte regiem tot het ontstaan van narcisten. Iedereen is namelijk uitsluitend gericht op het eigen presteren. Dit regiem de-socialiseert kinderen! Het wekt scheiding en eenzaamheid in de hand. Als alleen je eigen prestaties tellen doet de ander er al gauw niet meer toe.

Spelen is van levensbelang. Vrij spelen. Dus niet spelen en dan alsnog commentaar van volwassenen krijgen die stiekem het spel toch weer tot ‘leren’ prakken: ‘Goed gedaan, hoor met die blokken’.

Psychologe Louse Berkhout promoveerde op de universiteit Groningen op vrij spel, in 2012. Kinderen moeten minimaal 2, 3 uur per dag spelen. Onbespied door volwassenen. Hierdoor leren ze dingen die ze afleren op school: samenwerken, plezier maken, samen dingen maken, avontuur beleven, grenzen verleggen.

Enfin, check zelf maar in je being wat waar is en wat niet. Hier is het artikel. Enjoy.

 

Bron:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3642980/2014/04/27/We-ontnemen-kinderen-de-kans-om-zichzelf-te-ontdekken.dhtml#.U13qMup0574.facebook

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s