Advies gevraagd

DSC00158Ok. Stel, je bent verantwoordelijk voor het laten drukken van een boek en je moet een besluit nemen over de kwaliteit. Wie vraag je dan advies?

De stratenmaker?

Stel, je bent verantwoordelijk voor het bakken van brood en je hebt een vraag over de kwaliteit, hoe je die kunt verbeteren. Aan wie vraag je advies?

De piloot?

U vindt deze antwoorden bizar.

Terecht, het is bizar.

U heeft een nieuwe bolide gekocht en er heerlijk in gereden. Een grote beurt is nodig dus u rijdt naar de dichtstbijzijnde geitenhouderij en vraagt hoe laat u uw voertuig weer kan ophalen en of ze ook even naar het dashboard willen kijken want er zit een rammeltje.  Hoe denkt u dat de geitenboer u aan zal kijken.

Wat dacht u dan hiervan?

Staatssecretaris Dekker wil advies over de kwaliteit van het onderwijs. Aan wie vraagt hij dat advies?

Iemand die alles weet van kinderen, onderwijs, pedagogiek, hersenontwikkeling van kinderen, psychologie, zegt u. Terecht.

Helaas. Dekker haalt zijn advies bij Paul Frissen, een bestuurskundige.

Wat dat is? Dat is iemand die bestuurskunde heeft gestudeerd.

Bestuurskunde is een wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met de wijze waarop het openbaar bestuur functioneert, zowel intern als extern. Bestuurskundigen houden zich bezig met de beschrijving, verklaring en oplossing van praktische vraagstukken die te maken hebben met het bestuur, de organisatie en het beleid van organisaties in het openbaar bestuur, in relatie tot de omgeving.

Dat Dekker advies vraagt aan deze bestuurskundige Paul Frissen is net zo gezond en intelligent als kiespijn hebben en advies gaan vragen in het tuincentrum. Of uzelf een maatpak aan willen laten meten in een viswinkel.

Een paar intelligente en kritische mensen uit mijn netwerk vulden mijn verhaal aan. “Geeft Dekker trouwens, gegeven het feit dat hij zelf een bestuurskundige is niet aan, met een bestuurskundige als adviseur, dat hij zelfs daar geen verstand van heeft?”

Een iemand anders bracht in: “Een rake stelling: als ze de kunst van bestuurskunde werkelijk zouden verstaan, zouden ze zorgen voor een uitgebreide variëteit aan onderwijsvormen, en innovatie waarderen en ondersteunen. Hun bestuurs(on)kundige handelen is slechts gericht op transparantie en efficiëntie: de overheidsadministratie op korte termijn zo makkelijk mogelijk maken. Deze eenzijdige blik werkt goed onderwijs en onze maatschappij vooral tegen! Helaas omkleden ze hun handelen met leuke, afleidende verhaaltjes die hun nare handelen verdoezelen. Hopelijk zorgt je blog ervoor dat meer mensen dit gaan doorzien.”

En dat heeft dan alle macht over onze kinderen en de invulling van hun leven.

Schrikbarend.

 

Advertenties

3 thoughts on “Advies gevraagd

  1. Echt jammer inderdaad dat politiciniet luisteren naar deskundigen, wat tevens de reden is dat thuisonderwijs maar door een fractie van de partijen toegestaan wordt, ondanks dat onderzoek op onderzoek uitwijst dat thuisonderwezen kinderen het op alle fronten beter doen dan hun schoolonderwezen leeftijdgenoten. ( http://www.oorvooru.wenst.nl/homepage/show/pagina.php?paginaid=306719 )

    Ook jammer dat de schoolplicht maar blijft bestaan, ondanks dat het meer kwaad dan goed doet (zie http://www.oorvooru.wenst.nl/homepage/show/pagina.php?paginaid=307889).

    En ook heel jammer dat wij in Nederland niet als volk een manier hebben om wanpresterende regeringen af te zetten, zoals de Amerikanen hebben volgens de onafhankelijkheidsverklaring.

    Dat zou nou wel een zinnige grondwetswijziging zijn!

  2. Persoonlijk zou ik, eerst eens advies inwinnen bij Kinderen, leerkrachten en ouders (in die volgorde) En dan met de deskundige “die alles weet van kinderen, onderwijs, pedagogiek, hersenontwikkeling van kinderen, psychologie” Dan met mensen van planning en organisatie, en tenslotte misschien ook ene bestuurskundige. Er moet vanalles veranderen in het onderwijs, en hoe breder de discussie, hoe beter, maar eerst, en vooral het gesprek aangaan met de direct betrokkenen: Kinderen 4-19 jaar!, leerkrachten en ouders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s