Authentiek rood inzetten

unnamedDit is het zwemdiploma dat ik als kind behaalde, ooit. Het is een rood zwemdiploma en daarom zeer geschikt voor dit artikel. Het is namelijk het bewustijnsstadium rood waar een kind in belandt dat ouders tot waanzin kan drijven.

Wij werken in onze praktijk met de inzichten van Spiral Dynamics, een manier van kijken naar bewustzijn en bewustzijnsontwikkeling die ons bijzonder raakt omdat we het in het dagelijkse leven met de kinderen herkennen en omdat er mee werken tot succes leidt.

Zoals het lichaam van een kind zich van baby tot volwassene ontwikkelt volgens een biologisch, natuurlijk programma, zo ontwikkelt het bewustzijn zich ook in stadia, min of meer gelijk op gaand met de hersenontwikkeling in combinatie met de omgeving.

In ons boek beschrijft Jan deze stadia die een kind doorloopt heel helder en in het vijfde deel van ons boek beschrijven we hoe dat in de praktijk vorm te geven met de kinderen. Een van de dingen die ouders die met ons werken erg lastig vinden is hoe authentiek rood in te zetten. Dit betekent dat je je kind dat gepakt is door negativiteit met kracht tot de orde weet te roepen zonder het kind uit zijn vel te blazen, woede in te zetten, manipulatie of afleiding te gebruiken. Gewoon in power zijn als ouder en de situatie beheersen waarin het kind zich bevindt.

De meeste ouders hebben deze power als kind zelf niet goed ontwikkeld, hebben vaak een allergie op autoritair gedrag, vinden dat het kind gelijk is aan de volwassene, zien rotgedrag als een uiting van een erg belangrijke behoefte in het kind dat moet worden afgedekt en vinden dat emoties vrijelijk geuit moeten kunnen worden. Deze manier van denken vinden we uitsluitend bij een redelijk hoog bewustzijnsstadium dat in Spiral de naam groen heeft gekregen. Mensen met een bewustzijnsniveau dat minder complexiteit aan kan, hebben van deze problemen geen last. Zij roepen het kind met regels en straf tot de orde. Straf is voor groen echter uit den boze. Consequenties mogen er zijn maar alleen als ze natuurlijk zijn, nimmer opgelegd door de ouder want het kind dwingen is verboden.

Mensen die hierin zijn gegroeid, wij waren ook zo, blijven steken in steeds maar doen wat het kind wil of grenzen aangeven door te ontploffen of ander gedrag waar je later spijt van krijgt, met alle schuldgevoel vaak weer tot gevolg.

Hoe kom je in je power met een kind dat tegenover je staat , rotgedrag vertoont of weigert te doen wat je van hem vraagt?

Dit is een heel complex onderwerp waar geen antwoord op bestaat waar je met 1 noodsprong belandt waar je wilt zijn. Van je machteloos, geïrriteerd, gefrustreerd, razend, verdrietig etc. voelen naar authentiek krachtig rood, is niet eenvoudig voor veel ouders. Wij hebben veel verschillende aanvliegroutes gevonden en ontwikkeld. In onze workshops kun je daar kennis mee maken en net zolang mee werken tot je het vat en voelt en kan inzetten.

Voor nu een simpele oefening die je kan helpen contact te maken met die authentieke power die je bent als ouder, als volwassene.

1. Je lichaam totaal ontspannen. Ga zitten, sluit je ogen, breng je aandacht je lichaam in naar een gebied waar het rustig is. Je enkels, voeten, handen zijn goede plekken om mee te starten. Je ademt in door je neus en zo langzaam als je kunt uit, door je mond. Dat doe je minimaal vijf keer. Ga er mee door tot je voelt dat je lichaam ontspannen is.

2. Ga met je aandacht naar je hartstreek. Neem een situatie voor de geest die je uit balans bracht met je kind. Hoe is het om je in die situatie ongelofelijk krachtig en in rust te voelen als je je kind ontmoet en tot kalmte brengt. Je being WEET dit. Als je stil en ontspannen bent, je denken stil, dan zal dit in je op komen, in energie, in een gevoel. Als je de kracht in je lichaam kunt voelen, je lichaam ontspannen en sterker dan ervoor, heb je contact met je power. Kijk of je daarbij kunt blijven.

Authentiek rood inzetten is te leren. Het van binnen voelen is essentieel, ook al heb je het nog nooit neergezet, geleefd. Je WEET het diep van binnen. Een van de wegen om er mee te leren omgaan is het je te herinneren hoe het is om een enorm krachtige ouder te zijn door langs alle gedachten je lijf in te gaan, zo je kracht in.

Laat ons weten of dit blogartikel bijdraagt en hoe!

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s