Authentiek rood inzetten (2)

unnamedIn mijn vorige artikel sprak ik over authentiek rood inzetten. Als je ons boek niet gelezen hebt is de vraag: ‘Wat is authentiek rood?’ (In ons boek beschrijven we dit bewustzijnsstadium op bladzijde 179 en 180.)

Paars: ‘Ik VOLG’
In de fase voor rood (paars) is geborgenheid voor het kind essentieel. Rituelen en direct contact met een vast geliefde persoon zijn belangrijk. Het kind heeft het nodig zich onderdeel van de groep te voelen. Ze leren door anderen re kopiëren. Dan vergroot het bewustzijn zich.

Rood: ‘Ik WIL’
De wereld die het kind nu aan kan wordt groter en dus complexer dan in de paarse fase. Het kind verandert. Paars blijft alsnog belangrijk maar nu komt het volgende stadium erbij. Bij rood maakt het kind zich los van de groep: de persoonlijkheid komt vol het toneel op. Om dit te kunnen doen is een enorme levenskracht nodig en die zien we dan ook in het kind. ‘Ik wil (niet)..” is de nieuwe tekst die het ervoor niet sprak of schreeuwde. Rood is het stadium dat het kind zijn plek in de wereld gaat innemen, zonder schuld of schaamte. ‘Hier ben ik!’ Een prachtige, schitterende en essentiële fase.

In deze fase gaat het om persoonlijke kracht. De authentieke power in het kind wil geleefd en gezien worden. Deze authentieke power is noodzakelijk om je door deze wereld te bewegen en in ieder moment je plek in te nemen, te weten waar je staat, wat je wilt en hoe je dat gaat bewerkstelligen. Aan de kracht zit respect vast: het kind heeft in dit stadium respect voor een ieder die dezelfde power heeft, toont en leeft. De powergod wil powergods zien. En als ze die zien dan is er niets zo fantastisch om de krachtmeting met die andere powergod aan te gaan!

Want..

Hoe weet je dat je spieren sterk genoeg zijn om je te dragen? Als je de hele dag op een bankje in het park hangt? Nee, dan leer je je spieren niet ervaren. Als je rondgedragen wordt in een karretje door iemand die alles doet wat je zegt? Voel maar. Geeft dat kracht? Nee.

Je voelt je spierkracht als je een heuvel op rent. Als je aan een tak hangt. Als je een zware zak aardappelen de trap op draagt. Als je in de branding een beetje ligt te soezen voel je de power van je lijf niet. Wel als je tegen de golven van de zee in duikt, je hart voelt bonzen, je spierkracht als explosies in je benen, je armen die de golven opzij maaien! Wat een power! Wat een genot! Wat een feest!

Weerstand heb je nodig!! Pure, natuurlijke, verrukkelijke, authentieke weerstand. Alleen door wrijven gaat het glanzen!

Hoe weet je hoe sterk je innerlijke kracht is? Wat is nodig om je innerlijke kracht te ervaren? Als je tegenover iemand staat die jou je power kan laten voelen. Alleen in wisselwerking met de omgeving kun je dat als onervaren kind gaan ervaren. De omgeving moet dus minimaal even krachtig zijn als jij. En op cruciale momenten krachtiger.

In gezonde omstandigheden ontmoet het kind in deze fase een ontspannen volwassene die zijn eigen rood gezond heeft geintergreerd en doorleefd. Dit is een ouder met minstens hetzelfde voltage als het kind maar beter is dat de ouder vele malen sterker is.

Ik herinner mij mijn vader die dit in dit stadium onvoorstelbaar goed leefde. Ik wist dat hij krachtiger was dan ik, ik voelde diep respect voor hem daarvoor en hij was de perfecte power om de mijne aan te meten. Dat is waar het in deze fase omgaat: voelen hoe krachtig je bent. Dat kun je alleen maar ervaren als je in contact bent met iemand die krachtig is en aanwezig in zijn being.

Naast die krachtmeting is het in deze fase van groot belang intens contact te hebben met de volwassene: spelen, lachen, stoeien, dingen leren van die grote persoon en de goedkeuring van die persoon voelen, zijn essentieel om je plek vol in te kunnen nemen. De power volwassene wijst je je plaats. Vanuit wijsheid en liefde.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

One thought on “Authentiek rood inzetten (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s