De twee essentiele aspecten van opvoeden

taart3Eigenlijk is opvoeden gemakkelijk. Het bestaat uit twee componenten, die we in ons boek ook beschrijven.

1. De weg naar binnen
Leer het kind wie het werkelijk is. Het kind is niet zijn brein, niet zijn lichaam, niet zijn bezittingen, niets van wat het kan zien, voelen, horen, proeven, ruiken. Het is niet zijn zintuigen.

Dat is al een enorme, en voor velen, een radicale stap. Eenmaal gezet leidt deze stap uiteindelijk altijd naar de innerlijke en definitieve vrijheid. Het bewijs is dat je een leven leidt dat stroomt, scheppend en inspirerend is (ook voor anderen!), vol leven en liefde en succes.

2. De weg naar buiten
Dat is de weg die het kind gaat om zichzelf in de wereld uit te drukken. Hier gaat het om being in te brengen in de wereld. Het kind, als het in zijn natuur is gebleven, zal een drive, een urge, een passie hebben, om bij te dragen, om te blijven leren, nieuwe dingen te ontdekken. Het zal zijn liefde willen blijven delen, vorm geven. Het kind wil geven!

Iedere fase van bewustzijn waar het kind, als het in een juiste omgeving is, doorheen gaat, vraagt een andere vorm naar buiten toe. Dus: hoe het kind dat uit, hoe het kind dat doet, is verschillend per leeftijdsfase, per fase van bewustzijn.

Een klein kind zal over het traphekje (willen) klimmen en de vreugde dat het gelukt is willen delen met zijn omgeving. Het genoegen, het genot dat te doen en dat te kunnen is een wezenlijke bijdrage van intense levensvreugde voor hen, die dat als zodanig kunnen zien.

Een kind, een puber zal het ook willen leven maar anders dan over een traphekje heen te klimmen. Een puber is in een andere bewustzijnsfase en zal van daaruit deel willen uitmaken van andere levens en daar aan willen bij dragen.

Hoe ouder het kind des te meer onze focus als volwassene zal gaan rusten op (niet alleen te zijn wie je bent maar ook) hoe je geld maakt in deze wereld, door te doen waar je van houdt. Wij moeten als volwassene, de puber langzaam aan introduceren in de wereld van het geld.

Dat is noodzakelijk want de wereld van het fysiek overleven in het westen draait op en om geld.

Nu hebben veel mensen op school een armoedebesef aangeleerd gekregen. We zijn voorgelogen dat het leven in de wereld een ratrace is waarin alleen de sterkste zal overleven. ‘De taart is beperkt en je moet vechten en knokken voor jouw klote stukkie. Heb je het eenmaal in the pocket, zorg dan dat je het behoudt. Er is maar 1 stukkie voor jou. Bescherm en verdedig het’. Het leven is door dit soort brainwash van ‘all possibilities’ verworden tot een caviarace waar het blijkbaar de bedoeling is om als eerste aan het eind van de houten bak te komen. Dit is totaal bullshit, mensen. Het leven is bedoeld om in ieder moment intens van te genieten!

taartjeDus je begrijpt, wij leren onze kinderen dit armoedebewustzijn niet aan. Wij unschoolen. Dat betekent enorm veel. Het betekent onder meer dat we onze kinderen leren geld te verdienen met dat te doen en dat te zijn wie ze zijn.

Dat leertraject start als het kind de pubertijd in gaat en tekenen vertoont klaar te zijn om dit te gaan leren. Onze oudste vertoont alle tekenen dat hij in de startblokken aan het klimmen is om dit aspect van het leven te gaan leven.

En wij zijn klaar om hem op deze weg te begeleiden.

Dat betekent dat wij hem introduceren in de marketing. We gaan hem de tools en de weg en de templates leren die hij kan gebruiken om zijn being en zijn levenservaring, aan te bieden aan mensen die van hem willen en kunnen leren.

Bijvoorbeeld andere pubers. Pubers die geen zin hebben in het leven. Pubers die de weg kwijt zijn. Pubers die van hem zouden willen leren hoe het is om elke ochtend fris en vol levenslust wakker te worden. Pubers die willen leren hun leven in eigen hand te nemen en actie willen ondernemen gelukkig te worden.

Het ontdekken hoe dit werkt, hoe hij dit moet aanpakken, het gaan zien welke power hij is en dus heeft, welke mindprogramma’s er wellicht draaien die hem hierin gaan belemmeren als hij ze niet ontmantelt… dat is wat wezenlijke education in deze tijden is en behoort te zijn.

We keep you informed!

De wereld heeft het nodig dat onze kinderen niet een klein puntje van de taart bevechten maar beseffen dat zij de taart ZIJN!

Be the change.

Het leven een dansfeest

 

 

 

 

Advertenties

2 thoughts on “De twee essentiele aspecten van opvoeden

  1. Mooi geschreven weer.
    Ik ben heel erg benieuwd hoe wij onze kinderen (3 jaar en 9 maanden) kunnen laten ervaren wie zij zelf zijn (we zijn zelf ook pas net wakker geworden en beginnen nu pas langzaam te beseffen wie wij zijn, hoewel daar nog wel heel veel laagjes overheen liggen…). We zijn ons erg bewust van onze invloed op hun en ik zou het erg zonde vinden als wij onbedoeld bepaalde overtuigingen in hun systeem plaatsen die belemmerend kunnen werken. Staat deze jonge levensfase ook in jouw boek beschreven?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s