Overgangsperiode

TygoNet als bij Jesse kakelt de mind van Tygo er in deze periode lustig op los dat het leven saai is, mensen niet leuk zijn, er niets nieuws te beleven valt en het gras verderop groener is. In mijn voorgaande posts onder de titel ‘Verveelpogramma’ heb ik verschillende aanvliegroutes beschreven die allen op dat moment hebben geleid tot een oplossing voor het vervelen. Die oplossing bleek tijdelijk te zijn.

Tijd voor mij en Jan en Tygo er eens bij stil te staan en er dieper in te gaan. Eindeloos water naar de zee dragen is niet onze hobby. ‘Wat is er nu werkelijk aan de hand?’ Zo samen gaan zitten, zonder door anderen gestoord te kunnen worden, is al bevrijdend. Ik opende het gesprek. ‘Heb jij nou een idee of een gevoel bij wat er aan de hand is, Tygo?’ Hij schoot meteen de emoties in. Het leven is saai, mensen zijn niet leuk, er valt niets nieuws te beleven en het gras verderop is heel erg veel groener. En Jesse leidt zijn eigen leven met zijn vrienden en wie heeft hij dan?

Nu is er de verleiding de quick fix in te gaan. ‘Niets nieuws? Nou, dan probeer je toch eens dit of dat of je gaat zus of zo’. Dat hebben we bewust ontweken omdat het in de lucht hing dat dit dan een gesprek zou worden waar wij ons zouden uitputten in geweldige ideeen die hij dan vanuit zijn mind een voor een zou gaan afserveren. ‘Mmm, je bent dus ongelukkig.’ Je, erg ongelukkig. Hij begon zijn riedel weer af te draaien.. Het leven is saai en de rest. We zaten zo een tijdje samen in verbinding te zijn. We kwamen niet echt verder.

Toen ineens zag ik het. Tygo is bijna 11 en zit in een overgangsperiode. Hij houdt nog steeds van spelen, spelen, spelen maar veel dingen waar hij van genoot, boeien hem niet meer. De energie in zijn lichaam is aan het veranderen doordat zijn bewustzijn aan het stijgen is. Hij vindt sommige dingen die hij kort geleden nog hoog op zijn prioriteitenlijstje had staan, ineens kinderachtig. Hij kijkt naar het leven van Jesse en wil ook bij de pubers horen. Maar dat is hij nog niet.. Die pubers kletsen maar en kletsen maar. En ze maken rare grappen die irritant zijn.

Ik sta op en leg een sweater op de grond. Een eind verder leg ik in een boek op de grond. Ik ga er tussenin staan. ‘Kijk’, zeg ik. ‘Daar bij die sweater, dat is waar je vandaan komt. Dat is het leven dat je hebt geleefd en uit die periode komt deze situatie waar je nu bent, voort. Die periode was een tijd met veel spelen, vrienden, veel samen en het was goed en heerlijk. Nu sta je hier en veel van wat er daar was, is nu weggevallen. Hobbies, clubjes, kinderen.. Klopt het dat je mind nu tegen je zegt dat je alleen bent?’ Hij krijgt tranen in zijn ogen. ‘En klopt het dat het programma dat lang geleden tussen jou en Jesse is opgestart nu draait en dat je gedachten krijgt ‘Ik hoor niet bij. Ik hoor er ook nooit bij.’ Hij knikt weer, met aandacht. De tranen drogen wat op. Ja, dat herkent hij.

‘De plek waar je nu staat, Tygo is een heel mooie plek. Je hebt het oude geleefd en bent daar uit gegaan, op weg naar iets nieuws. Dit is het nieuwe. Deze periode waarin je ruimte hebt voor nieuwe energie, nieuwe activiteiten, nieuwe mensen. Misschien niet nu maar dan straks. Dat gebeurt, let maar op. En waar je nu bent, daar is het open en wijds en rustig. Je kunt helemaal naar binnen nu. Weinig afleiding van buitenaf. Alle energie komt naar huis en hier voel je je plek, die is hier en nu. Het is net als met een boom. In de herfst trekt ie alle levensenergie terug uit zijn takken, weg uit de buitenwereld en brengt alle energie naar binnen, naar de stam, naar waar hij staat. En dat terugkeren naar binnen, dat is goed en dat is heerlijk. Straks, als het lente is, stroomt zijn energie weer naar buiten. Maar nu is hij binnen, in de aarde, thuis. Dat is niet voor niets. Dat gaat zo. Dat is natuurlijk. Deze periodes ga je vaker meemaken in je leven want het is een onderdeel van de levenscyclus. een eeuwige stroom van binnen naar buiten en weer naar binnen en weer naar buiten. Ga erin mee. Geniet van waar je nu bent en ontspan. Het is precies goed. Zo verzamel je kracht, je groeit en als het tijd is ga je weer naar buiten. En dan komen er weer kinderen op je af, ga je je voor nieuwe dingen interesseren en gaat je leven verder, voller en krachtiger. Dan ga je vanzelf daar naartoe’. Ik wijs naar het boek.

En we vertellen dat Jesse ook zo’n periode heeft gehad en hoe die daarmee om is gegaan. Dat die in die periode nieuwe dingen is gaan doen, vanuit die energie van thuiszijn. Dat spreekt Tygo erg aan. Ontspannen in de energie van nu en als die omhoog golft mee met de nieuwe richting. Dit is een heel bijzondere periode.

Benieuwd of het verveelprogramma nu opgeblazen is. We zullen het gaan zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s