Het positieve aan negativiteit

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Tijdens de workshop over het temmen van de mind, als enige bron van ongeluk, vertrokken een aantal vrouwen. Een van hen gaf aan dat het klonk alsof ik de negativiteit afwees maar het had toch juist zin dat er ruimte is voor negativiteit?

Ik vroeg of zij liever heeft dat haar kind gelukkig is of ongelukkig maar met die vraag sloot ik klaarblijkelijk niet aan bij haar leefwereld.

Het enige probleem dat ieder mens heeft is de op hol geslagen mind die een schaduwleven over ons authentieke leven heen punnikt met zijn non stop gedenk en problemenmakerij. ALLE emoties worden UITSLUITEND door het brein geproduceerd en

WIJ ZIJN NIET ONS BREIN

Als mensen volledig bedolven zijn onder hun gedenk, zijn ze volkomen samengevallen met het gekakel van de mind. Als die mind dan te horen krijgt dat ie op moet zouten met zijn gesodemieter, dan komt die mind natuurlijk meteen in opstand. Met iemand die met man en macht de negativiteit staat te verdedigen is in dat moment geen land te bezeilen. Er is te weinig bewustzijn om contact mee te maken.

Je essentie leven
Heel veel mensen weten nog wel hoe het is om werkelijk zichzelf te zijn en te leven als ik het vraag. Iedereen voelt in dat moment ogenblikkelijk hoe het is: vredig, ontspannen, liefdevol, rustig, vrolijk, blij, opgewekt, wat de omstandigheden ook zijn.

Maar nadat ze het zeiden omdat ze het door mijn vraag even voelden, vergeten ze het weer. Dat wil zeggen: de mind tettert er weer over heen en weg is het contact met ons wezen.

De op hol geslagen mind is het enige probleem
In de workshop over de werking van het brein leg ik tot in detail uit waarom het vermogen tot denken, dat ik in navolging van Eckart Tolle, de mind noem, niet doet wat het moet doen. Namelijk: denken als IK daartoe opdracht geef. Zoals mijn knie moet buigen als ik op mijn knieën wil. Zoals mijn keel moet slikken als ik wil slikken. Het zou wat zijn als al die onderdelen van mijn lichaam op eigen houtje in hun functioneren op hol zouden slaan. Dat onze knie non stop buigt, vanaf het moment dat we wakker worden tot we gaan slapen. We zouden er knettergek van worden.

We worden ook knettergek als een ander orgaan, ons brein, continu een functie uitvoert die het in de oorspronkelijke staat alleen zou moeten uitvoeren op commando van ons, de liefde die dat lichaam. De losgeslagen mind veroorzaakt krankzinnigheid en excessief lijden. Ik geef een voorbeeld. De gemeente heft belastingen die niet op te brengen zijn. Een gezin dat dit niet kan betalen krijgt geen hulp of wordt ontslagen van het betalen van deze veel te hoge aanslag maar krijgt een deurwaarder aan de deur die de rekening verhoogt. ‘U kunt het niet betalen? Dan ga ik nog meer eisen’. Dat is extreme krankzinnigheid.

Veel mensen echter, vinden dit niet alleen normaal maar ondersteunen deze krankzinnigheid. Omdat zij van jongs af aan te horen hebben gekregen dat ‘er mensen zijn die crimineel zijn en daarom hun rekeningen niet betalen en dat er mensen zijn die de kantjes er vanaf lopen’. Iemand die zijn rekeningen niet kan betalen zal het er dus wel zelf naar gemaakt hebben. Dus die moet je aanpakken. Ook dit is krankzinnigheid omdat de mensen die werkelijk zo zijn juist in de top zitten. De meeste mensen in dit land zijn goedhartig en willen alleen maar gewoon gelukkig leven. En zijn van harte bereid geld te betalen en willen graag bijdragen aan de levens van anderen.

Toch leeft in veel hoofden het idee dat mensen die hun rekeningen niet kunnen betalen het er zelf naar gemaakt hebben. Alleen de mind kan dit soort collectieve rijkswegen in de hoofden van mensen bewerkstelligen. En het zijn die rijkswegen die het probleem zijn. En voor enorm lijden zorgen.

Vrij worden
De remedie tegen het steeds optredende ongeluk is betrekkelijk eenvoudig: het gaan zien dat het zo werkt met de mind in ons hoofd, inzien hoe het werkt en dat met bewustzijn in ieder moment doorbreken.

Als er genoeg bewustzijn is kan dit proces ingezet worden. Het is net als het trainen van spieren: oefenen is de sleutel. Het oefenen om de mind stil te krijgen, onder beheer te nemen.

Het recht op negativiteit
Maar wat, als je gelooft dat negativiteit zijn plek heeft in het leven en zelfs zinvol zou zijn? Wat dan? Dan verandert er niets. De mind blijft de scepter zwaaien en je van de positieve naar de negatieve gedachten heen en weer jagen, met de bijbehorende emoties van dien. Je zult ongelukkig zijn.

En wat, als je gelooft dat je kind recht heeft op die negativiteit? Dan zal je kind eenzelfde lot treffen en ongelukkig zijn.

Omdat de mind de problemen die het schept niet kan oplossen anders dan nog meer problemen te scheppen, zal het ongeluk toenemen. En ongeluk heeft vele vormen. Stress, onzekerheid, haat, irritatie, gekwetst zijn, je beledigd voelen, proberen en lukt maar niet, eenzaamheid, leegheid, verveling, angst, verslaafd zijn, veroordelen, pesten, seksuele obsessie of juist kilte, de lijst van emoties die de mind produceert is eindeloos. Het voelt allemaal even afschuwelijk.

Negativiteit onder ogen zien versus negativiteit veroordelen
Ik zie dus niets positiefs in negativiteit. En als ik die kan stoppen door mijn mind onder beheer te nemen en daarmee in de oceaan van stilte, liefde, rust en creativiteit kan komen, 24 uur per dag, dan kies ik daarvoor.

Negativiteit veroordelen. Wat is dat feitelijk? Dat is de mind die zijn eigen produktie veroordeelt, daarmee de werking van de mind in het brein versterkend. De vrouw die van mening is dat ik negativiteit veroordeel, zegt dat vanuit haar mind.

Negativiteit onder ogen zien is een fundamenteel ander proces. Het betekent dat de mind in dat brein stil is en dat bewustzijn aan het roer zit. Als bewustzijn zich op negativiteit (hetgeen wezensvreemd is) richt, verdampt de negativiteit na verloop van tijd. Zoals een warmtebron ijs doet smelten. Het ijs heeft geen verdediging tegen de warmte; het moet smelten. Zo is het ook met de mind.

Als bewustzijn haar licht laat schijnen over de op hol geslagen mind, komt die mind tot rust en neem haar authentieke, natuurlijke vorm aan. Zij gaat dan voor ons werken in plaats van tegen ons. Het is niet alleen mogelijk, het is ons geboorterecht om, wat de omstandigheden ook brengen, gelukkig en in onze vrede te zijn.

En dan, dan wordt het leven een dansfeest.

Hier is een mooi artikel dat er ook over gaat. Er wordt zoveel over geschreven. De kennis is er. En de ervaring leert dat wanneer je het consequent, gecommitteerd toepast, het werkt.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s