Je passie leven

smeden3smeden4

smedensmeden6

smeden7smeden8

Stikken van de rook
Jesse is houdt van smeden. Hij geniet ervan, hij is het. Het is zijn passie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij achter in onze tuin zijn smidse opbouwt en begint. De hele tuin is vergeven van de rook. We banen ons hoestend een weg naar de schuur. Dit komt, legt Jesse ons geduldig uit, omdat de kolen ontgassen. Geen idee wat het is maar na een tijdje kunnen we inderdaad de schuur weer zien.

Oorpijn
Er is een probleem. Het slaan van de hamer op het ijzer zorgt ervoor dat onze trommelvliezen tegen elkaar klappen achter ons neusschotje. Het geluid is echt niet te harden. Daar vinden de mannen wat op. Er worden oude broeken en truien in de ruimten in het aambeeld geprakt.

Ik kijk naar hem. Hoe hij daar zit. Wie hij is. De rust zelve. In balans. In harmonie met zichzelf. Ik ben echt geen sentimentele doos. Wat ik zie is wat ik zie.. Ik hoorde trouwens in Zembla dat ouders hun kinderen teveel ophemelen.. Krijg je narcistische kinderen van. Nou, ik ben retetrots. Period.

Ontgassen van kolen
Maar eerst wil ik precies weten wat het ontgassen van de kolen is. Jesse chat in de avond met een smid uit Alphen aan de Rijn; Joey van der Steeg.

Joey vertelt:

Bij het gebruik van vetkolen in een smidsvuur is er een constant proces nodig om de smid te voorzien van brandstof.
Vetkolen is de ruwe brandstof die een smid gebruikt, maar dit is zeker niet wat de warmte geeft.
Als het smidsvuur net aangestoken is, is er niet meteen genoeg warmte en brandstof om te kunnen werken. De smid voedt het vuur aan de zijkant aan met verse vetkolen.
Wanneer deze kolen dicht genoeg bij het vuur komen en genoeg warmte krijgen, zullen de kolen eerst smelten. De samenstelling van vetkolen zoals deze uit de grond komen, heeft een relatief laag smeltpunt. Terwijl deze kolen “vloeibaar” (denk aan hele dikke stroop) worden, komen er gassen uit de kolen, met zwavel, fosfor en andere stoffen.
Deze rook is brandbaar en zal ook ontbranden.
Op het moment dat bijna alle gassen en stoffen uit de kolen zijn gebrand, ontstaat er cokes.
Cokes is wat men kent als ontgaste kolen.
Op deze brandstof stookt de smid. Cokes is vrijwel pure koolstof, een schone brandstof.
De temperaturen lopen heel hoog op, tot boven de 1600 graden celcius. De kolen gloeien dan ook bijna letterlijk “witheet”, met nog steeds een gele gloed.
Deze brandstof is wat een smid gebruikt om zijn materiaal warm te maken, welke hij continu maakt van verse vetkolen die hij steeds van de zijkant aan het vuur voedt.

De vlam is relatief “koud” ten opzichte van de gloeiende cokes. Het zijn de gloeiende kooltjes (cokes) die het materiaal warm maakt. De vlam die van de verse kolen af komt is niet warm genoeg om het materiaal van een smid te laten gloeien.

Neem hier een kijkje om veel te weten te komen over het werk van Joey:
https://www.youtube.com/user/TechnicusJoe
https://www.facebook.com/joey.vandersteeg.3

Leren
Weer ben ik verwonderd hoe het kan dat mensen echt denken dat leren alleen in een ruimte met tafels en stoelen kan gebeuren. En dat iedereen hetzelfde zou moeten leren..

Hoe kun je nou niet leren, als je leeft…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s