Trots zijn op je kind

 

Jesselacht Volgens een paar gogen wier namen ik ben vergeten is het niet goed voor kinderen als hun ouders supertrots zijn op hen.

Trots vanuit het hart
Ik ben ongelofelijk trots op mijn kinderen. Trots is voor mij dat gevoel in mijn lichaam waar ik eigenlijk geen woorden aan kan geven maar dat in de richting komt van pure vreugde. Het hart spreekt dan. Alleen al door naar ze te kijken komt dat op. Door wie ze zijn. Dat ze, door wie ze zijn, ook nog dingen doen waar ik van geniet is eerder een voortvloeisel er van dan een oorzaak van die trots, die vreugde.

Deze energie smeedt een onzichtbare maar voelbare, krachtige band. Een band van het kind met het leven. En een band met de volwassene. Omdat zij beiden het leven, de liefde reflecteren. Of iets wel of niet lukt in de activiteiten is niet bepalend. Het is het zijn en het genieten waar het om gaat. En dan zullen dingen lukken. En mislukken. Zo gaat dat. Als iets lukt dan is het dubbeldik genieten geblazen. En als het mislukt wordt er gekeken en gehandeld, nog steeds in vrede en genietend. Er wordt moeiteloos geleerd. Het geeft allemaal bakken energie.

Jessehameren2

Trots vanuit de mind
Dit is iets anders dan de energie van de mind die vanuit dwang een kind wil aanduwen tot prestaties die voor de volwassene van belang zijn zonder dat het wezen van het kind erbij is betrokken. En als het kind het dan kon of deed dan is de volwassene trots en als het niet lukte dan is de volwassene teleurgesteld of ontevreden. Die energie trekt de stekkers uit de verbindingen. Het kind zal de connectie met het leven verliezen en de relatie tussen kind en volwassene wordt een voorwaardelijke.

Hier zijn emoties bepalend. Frustraties, teleurstelling, woede, je klein gaan voelen, vertrouwen verliezen zijn zo een greep uit de produktie van de mind. Of het tegenovergestelde.. opwinding, je beter dan een ander voelen, trots.. Het zelfbeeld of eigenwaarde krijgt een dreun bij mislukking en blaast zich op bij succes.

Op deze manier gaat leren gepaard met bloed, zweet en tranen. Doorzetten is hier belangrijk. Je schouders eronder, niet opgeven.. Het vraagt bakken energie.

Het zijn twee totaal verschillende werelden die gecreëerd worden. De een heeft niets met de ander te maken en het gebeurt allemaal van binnen.

In de ene wereld is het leven een dansfeest. In de andere is er lijden. Veel ingewikkelder is het niet.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s