Magic mud

smeden8Leergierigheid is een menselijke kwaliteit die het leven diep verrijkt en elke ervaring tot een genotvolle maakt. Want als het vermogen te leren authentiek in tact is, is leren gelijk aan ontiegelijk genieten. En genieten, dat is je eigen unieke essentie leven.

Er is niemand zoals jij. Jouw unieke combinatie van lichaam, spirit, fysiek, energetische samenstelling bestond voor jouw komst niet. Dus in elk moment van jouw leven weet alleen jij waar jij van geniet. Wat jij in dat moment wil leren.

Drie kinderen heb ik. Alle drie totaal verschillend. Uiteraard zijn er in de ‘kerndoelen’ (uch) van het leven absolute overeenkomsten te vinden die in ieder mens ingebed zijn en vastliggen. Fysieke warmte, voeding, veiligheid, liefde, gezien en gehoord worden, geaccepteerd worden, welkom zijn.. ik noem maar wat.. deze zaken gelden voor iedereen. Daar bovenop komen de specifieke uitingen van het individu. De ene mens zal zich willen wentelen in woorden en leest boeken. De ander bindt de rugzak op en sjouwt eeuwen door berg en dal. Niemand weet wat een individu vanuit zijn essentie in elk moment van zijn leven zal vormgeven. En wat dat is of zal zijn is ook volstrekt oninteressant.. Het openbaart zich vanzelf.. zoals de rups pas later weet dat ie zal vliegen.. en zich ervoor nooit druk heeft gemaakt over een vliegbrevet..

Hou het genot van het leren intact

Er is geen krachtiger levensdiploma

Wij, als thuisonderwijsouders hebben daarom in onze kerndoelen (die van ons, niet in die van de kinderen) zitten dat wij de omgeving zo moeten inrichten voor de kinderen dat zij optimaal genieten. De omgeving die onze kinderen intens doet genieten is voorwaarde voor excellentie. Want willen leren is een machtige drive in een mens. Die drive moet erkend, gevoed (in deze gestoorde maatschappij betekent dit praktisch gezien: beschermd) en gefaciliteerd worden.

‘Hoe is het mogelijk?’ is een van de vele uitingen van verwonderd zijn, van genieten van leren…

 

Advertenties

2 thoughts on “Magic mud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s