En wat wil jij later worden?

zwemmenzwemmen1zwemmen2zwemmen3zwemmen4zwemmen6zwemmen7zwemmen8

Dit is een fotoshoot van mijn tweede zoon. Totaal, maar dan ook totaal anders dan mijn eerste.

Aan de oppervlakte vertonen ze uiteraard overeenkomsten: zo houden ze alle twee van lekker eten, bewegen, aandacht, familieleden, vrienden.. en ze zijn geweldig, een verrijking voor de aarde. Grootmeesters. Innerlijk zijn zij mens. Dus exact hetzelfde. Qua karakter, de uiterlijke vorm van hun essentie, zijn ze echter volkomen verschillend.

Beiden kregen jarenlang een van de meest merkwaardige vragen die er bestaan naar hun hoofd geslingerd: ‘Wat wil jij later worden?’

Waar deze vraag vandaan komt, daar zal ik het maar even niet over hebben nu maar feit is dat de beantwoording van deze mindblurvraag voor een jong kind niet te doen is. ‘Wanneer ga jij overlijden?’ is een vergelijkbare vraag. Een kind is daar niet mee bezig en als het daar wel mee bezig zou zijn, moet het het antwoord schuldig blijven.

De vraag is non-sense: zonder zin, zonder grond in het nu, zonder betekenis vanuit het leven NU.

Het is auditieve luchtvervuiling. Stop it.

Er is altijd een moment geweest dat onze kinderen binnen kwamen vanuit de wereld en in de war waren omdat ze deze vraag kregen en het antwoord in zichzelf niet konden vinden. Het is een vraag die niet in een kind leeft. Dus de vraagsteller zou moeten veranderen en zich leren afstemmen op het kind. Maar in de wereld van schoolgang is dit een volstrekt normale vraag dus dat gaat niet werken.

Daarom hebben we met onze kinderen deze vraag bekeken op het moment dat ze ermee kwamen. Jesse en Tygo kwamen met het antwoord: ‘Gelukkig zijn, zoals nu’. Fianne is nog niet aan komen zeilen met de vraag. Maar ik kan me voorstellen dat zij een vergelijkbaar antwoord zal vinden.

Wat Tygo zal worden is een voortzetting van wie Tygo nu is. En wie hij nu is, is niet onder woorden te brengen. ‘Hoe smaakt een ananas?’ En geef daar eens een antwoord op dat alleen en uitsluitend specifiek de ananas beschrijft. Onmogelijk.

Zoet? Mandarijn smaakt ook zoet. Aardbeien, frambozen, wortel ook. Bummer.
Zoetzuur? Zoetzure augurken smaken ook zoetzuur en lijken in niets een op ananas. Komt niet eens in de richting van de smaak van ananas.

Dat wat waar is in het nu, laat zich door de mind niet beschrijven. Nooit.

Wie Tygo nu is, daar is een reflectie van te zien in de foto’s. Maar god, wat is die reflectie zwak en ontoereikend in vergelijking met wat er in dat moment dat hij op die paal klom, was en wat hij vol leefde. Hij leefde zichzelf. Dat is niet met een camera vast te leggen. Het is een weergave, bij benadering. De vinger die naar de maan wijst.

Er zijn geen testen, geen diploma’s, geen certificaten mogelijk om te toetsen wie Tygo is. Het zijn niet die papiertjes die bepalen wat Tygo zal zijn, noch wat hij zal doen, als hij het levensjaar van de kwalificatieplicht is gepasseerd..

Wie en wat Tygo is, is bepalend voor de rest van zijn levensweg

Het enige dat wij als volwassenen hoeven te doen is de juiste omgeving aan te bieden voor de overvloed van ‘zijn’ met de bijbehorende kwaliteiten en talenten zodat die op een natuurlijke wijze tot bloei zullen komen.

En wat dan een juiste omgeving is…?

Daar geven we lezingen over. Contact ons. warme zwaai apestaartje g mail punt com

Als jij naar de foto’s kijkt van Tygo krijg je een ‘sense’ van wie hij is.. een woordeloos weten… Als dat in je gebeurt nu, dan ken je Tygo in dat moment.

Zonder hem ooit ontmoet te hebben.

Wij zijn human beings.. Liefde… Wij weten.

Als we tenminste geen last hebben van mindprogramma’s..

Zonder dat is het leven een moeiteloos dansfeest..

Wijlen Toon Hermans begreep dat:

‘Wat wil je later worden? vroeg de juf.
Het was in de derde klas.
Ik keek haar aan
Ik wist het niet,
Ik dacht dat ik al iets was.’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s