Opleiden van een puber #Thuisonderwijs

pubercontactJesse heeft er een fiks aantal ervaringen op zitten die reden voor intensief contact zijn. Vandaag kwam hij thuis na werkervaringen en ervaringen in de privésfeer.

Eindeloze uren contact en uitwisselen, naar elkaar luisteren, grappen maken en elkaar plagen, samen eten en van elkaar genieten.. wat is het toch heerlijk met een puber te zijn.. Zijn open blik, zijn leergierigheid, zijn lach.. het is 1 groot feest hem weer thuis te hebben..

Als ik kijk naar de bewustzijnsontwikkeling in kinderen en de leeftijd en omstandigheden waarin Jesse zich bevindt, dan klopt het zo dat hij behoefte heeft met ons (en andere) volwassenen te spreken, naar hen te luisteren en van hen te leren…

Maar ook andersom… Dat er oprecht en in rust geluisterd wordt door volwassenen naar hem, op een andere manier dan toen hij jonger was. Niet meer alleen luisteren naar wat hij wil, maar hoe hij naar de dingen des levens kijkt, hoe hij naar zichzelf kijkt, hoe zijn mind werkt, welk effect dat heeft in zijn lichaam en ga zo maar door.. Zaken waar hij nu bewustzijn op heeft en wat hij onder woorden kan brengen, wat je van een jonger kind niet mag verwachten. Die moet geholpen worden daar bewustzijn op te krijgen..

Een nieuwe dimensie aan ervaren, leven en leren ontvouwt zich voor ons ouders waar we bij staan.. wat een schoonheid bewustzijn te zien ontluiken..

Hij heeft een lust om te leren over omgang van mensen met elkaar, verschillende manieren van communiceren, omstandigheden en welk effect dat kan hebben op een mens..

In deze fase gaat onze opleiding van deze puber niet over lesjes rekenen en taal, vaardigheden etc. Dat krijgt hij voldoende in de wereld via school en opleiding. Onze rol als ouder gaat meer en meer over het hem helpen zijn ervaringen te duiden. In het bijzonder zijn ervaringen met andere mensen. Waarom doen mensen zoals zij doen; hoe denken zij; hoe denk ik en hoe komt dat tot uiting in mijn handelen? Wat is waar in deze situatie, hoe uit de liefde zich? Is er nog liefde of is het mindblur? Zo helpen we hem zijn plek te vinden in een steeds groter wordende wereld.

En uiteraard is het fijn als ik zijn brood voor hem smeer voor morgen.. Scheelt hem een kwartier later uit zijn bed komen voor hij naar zijn werk gaat..

Sommigen dingen veranderen nooit..

Het leven een dansfeest..

Advertenties

One thought on “Opleiden van een puber #Thuisonderwijs

  1. Mooi he , dat vind ik ook zo heerlijk en onze kinderen dat je zo fijn met ze kan praten van ze kan leren en zij van ons , vooral 12 plus kinderen zijn heerlijk om mee samen te zien hoe het leven zich ontwikkelt 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s