Kinderen en emoties

tygo-honktAls er ergens een onderwerp is waar we het directe effect van emoties kunnen zien, dan is het sport. In sport komt de tango, het samenspel tussen being en mind prachtig en per direct, in een split second, tot uitdrukking.

Wat is een emotie?

Een emotie is een door het op angst gebaseerde brein geproduceerde chemische reactie waardoor ons bewustzijn vernauwt.

Een emotie komt voort uit een gedachte.

Wat is het gevolg van een emotie?

Emoties vertellen ons dat we weg zijn uit onze essentie. We voelen een verkramping in ons lichaam. We voelen ons rot. Als een emotie optreedt is er altijd een spanning in ons lijf.

Kinderen en emoties

Mijn kinderen sporten graag. Wij gaan dan kijken. We kijken naar ons kind. Heerlijk. We genieten.

We kijken niet naar prestaties. Die vallen ons uiteraard op maar daar ligt niet ons accent als we kijken. We kijken anders. We kijken naar flow.

Is het kind in de flow? Of is het uit balans?

Zelfs voor onervaren mensen is het voelbaar, zichtbaar of een kind in tune is, in de flow, of uit balans. Het kijken naar een kind dat een sport beoefent is een prachtige manier om bewustzijn te genereren. In jezelf. Over jezelf. En over de ander. Over je kind.

tygoslagTygo honkbalt. Graag en vol overgave. Hij flowt en golft en speelt als een god, als hij volledig ontspannen EN alert is. Die twee gaan samen. Als die twee kwaliteiten in hem wakker en actief zijn, zonder inmenging van de mind, gooit hij als pitcher alles full speed en perfect.

Wij zien aan zijn lichaam, aan zijn energie exact wat er gaat gebeuren. Wat hij gaat doen. Zijn lichaam voorspelt de uitkomst. Zijn lichaam, met daarin de dans tussen essentie en zijn brein, toont wie hij is in dat moment. Ligt alles in 1 lijn, dan smijt hij perfect. Ligt het niet op 1 lijn, dan treedt er ogenblikkelijk een discrepantie op. Hij gooit een wijd… of hij gooit een strike maar de scheids vindt het een wijd..

tygo-pitched2Hier zie je een foto van Tygo waarin hij een is met zichzelf. Zijn essentie, zijn mind en zijn lichaam zijn compleet in tune met elkaar en deze staat van zijn resulteert in een godzalig gevoel in zijn lichaam. Dit godzalige gevoel vertaalt zich in een perfecte worp. It is all about energy.

Het prachtige is, dat je dit als toeschouwer kunt zien. En als je kijkend naar die ander in iedere beweging van die ander diep in jezelf kunt ontspannen, zul je het genot proeven van een te zijn met die ander. Want elke beweging van die ander, beweegt in jou. Vloeiend, als er geen mind is die negativiteit opwekt in jou, in dat moment.

Als jij zelf echter in emoties verdwijnt dan ben ook jij weg uit je essentie. Je gaat knarsetanden bij een wijd. Je voelt opstand bij een beslissing van de scheids. Je irriteert je omdat de catcher niet snel genoeg is. Je voelt kramp als die vangbal had moeten lukken maar dat kind lette niet goed op.

Een wedstrijd op de zaterdagochtend levert voortreffelijk oefenmateriaal op om de eigen bewegingen in het eigen bewustzijn te bekijken.

Leer je kinderen het verschil. Het verschil tussen emotie en essentie.

Het leven een dansfeest!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s