Wie heeft zin in spel en les?

kleuren1

Spel en les

Fianne (8) heeft sinds kort zin in les krijgen. Dus we spelen schooltje. Ze kan al goed lezen, voorlezen en begrijpend lezen.

Nu wil ze goed leren schrijven en leren rekenen. Dus dat doen we.

Ze pakt haar tas en gaat daadwerkelijk naar buiten, een ommetje maken. Dan belt ze aan en ik ben in de tussentijd veranderd in de juf. Fianne vindt mij een erg lieve juf want ze mag onder schooltijd gewoon shake maken. En uitslapen mag ook. De lestijden beginnen eigenlijk wanneer Fianne er aan toe is. Maar wel iedere ochtend vraagt zij erom. Zo leuk vindt ze het.

Als ze binnenkomt hangt ze haar jas op en legt haar spullen op tafel. Ze doet de schoolkaars aan. Een ritueeltje dat ze leuk vindt.

unnamedEr wordt thee inschonken en dan starten we. Fianne wil graag woordjes goed leren schrijven. Ik heb voorgesteld te beginnen met alles wat ze om zich heen ziet op te schrijven. Dat vond ze leuk.

werkDaarna wilde ze de woorden die ze goed had een kleur geven. Roze. En de woorden die anders geschreven worden dan ze worden uitgesproken (‘Rare taal is nederlands, mam. Het is echt niet logisch’) krijgen een groene kleur. Aan de andere kant van het schrift schrijven we hoe het volgens het onlogische nederlands moet.

Daarna gaan we rekenen. In de tussentijd krijgen we bezoek.

unnamedWe maken veel plezier met het gekke beest dat er alles aan doet om de lucifers waarmee Fianne rekent, te pakken te krijgen en tot zaagsel te verpulveren.

‘Nu wil ik weer rekenen’ en dus gaat ze terug naar de sommen en rekent ijverig verder. Aan het eind van de les vraagt Tygo of we naar zijn muziek komen luisteren. Voor de Schuddebonkebeestenboeken wordt door hem muziek gemaakt die onder het voorleesverhaal gezet gaat worden.

sbbDaarna doen we een breinoefening waardoor het brein van Fianne weer helemaal in de flow gaat en niet meer alleen in het rekenen en denken zit. ‘Dat voelt zo anders! Fijn.’

Ze pakt haar spullen in, legt het huiswerk in de kast en neemt afscheid van de juf. ‘Dag juf, tot morgen’. Ze haalt een frisse neus en keert na een tijdje terug bij huis.

Kinderen uitnodigen

En toen kwam ze op een idee. ‘Kunnen we kinderen die ook plezier willen en les willen hebben uitnodigen hier? Dan kunnen we samen schooltje spelen en daarna samen andere dingen spelen!’

Thuiszitters

En ik zei: ‘Ja, misschien zijn er wel thuiszitters in de buurt die een ochtend per week les willen met veel spelen. En daarna lunchen en dan nog meer spelen. Ik zal het eens vragen op het internet’.

En zo geschiedde.

Wie heeft zin in spel en les? Een ochtend in de week op een vast tijdstip. Bijvoorbeeld iedere maandagochtend. Mail me maar! Het festijn vindt plaats in Dieren.

Het leven een dansfeest!

Advertenties

6 thoughts on “Wie heeft zin in spel en les?

  1. Ik zou het ontzettend leuk vinden, maar wij wonen in Friesland, en jullie volgens mij niet…wij geven ook thuisonderwijs aan onze zoon van 7.

    Hartelijke groet, Esther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s